Een gloednieuwe telescopische Xiaomi camera zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat zoomfoto's van je smartphone er nog beter uit gaan zien.

Advertentie

Al jaren speelt het camera-aspect bij smartphones een grote rol bij consumenten. Met name Apple weet met de iPhone altijd te imponeren, en zeker in de laatste jaren is er (mede door de concurrentie) flink wat verbeterd op het gebied van smartphonefotografie. Naast de algehele kwaliteit zijn ook groothoeksensoren en telefotocamera’s gemeengoed geworden. Laatstgenoemde is echter altijd met een ‘vaste’ zoom, zoals 2x bij de iPhone 12 en 10x bij de Samsung Galaxy S20 Ultra. Van fysiek in- en uitzoomen (zoals bij een compacte camera bijvoorbeeld) is vooralsnog geen sprake.

Telescopische Xiaomi camera als gamechanger?

Xiaomi brengt daar echter verandering in, zo meldt Digital Chat Station (via Android Authority). De Chinese fabrikant heeft een fysiek bewegende telescopische camera uit de doeken gedaan. Ook is er sprake van een ontzettend groot diafragma, waarmee er tot wel 300 procent meer lichtinval opgenomen kan worden.

Het grote diafragma zorgt er volgens de fabrikant tevens voor dat helderheid met 20 procent verbetert ten opzichte van voorgaande high-end camerasensoren die het gebruikt. Dat moet ook komen door de nieuwe vorm van optische beeldstabilisatie die is inbegrepen. Op dit moment is echter nog onbekend wat exact het f-nummer is van de sensor in kwestie.

In een video op Weibo zie je hoe de nieuwe telefotocamera van Xiaomi te werk gaat. De lens schuift uit de behuizing van een niet nader bekende smartphone om in te zoomen. Dit is exact wat een compacte camera doorgaans ook kan. Een specifieke zoom wordt helaas niet gemeld door de fabrikant.

Einde aan extra camera’s?

Door het mogelijk maken van fysieke zoom kan het zomaar eens gebeuren dat Xiaomi geen aparte telefotocamera’s meer hoeft te plaatsen op haar smartphones. We weten nog niet wanneer de nieuwe telescopische Xiaomi camera zijn debuut gaat maken op consumentensmartphones, laat staan voor welk model deze nieuwe technologie bestemd is. Mocht Xiaomi echter dit goed aanpakken, dan zou het zomaar eens de zoomkoning onder de smartphones kunnen worden.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here