Nieuws

One More Thing: vanavond schakelt Apple over op ARM

Apple ARM T2 security chip
Na een succesvolle samenwerking met Intel gaat Apple zijn ARM chipsets voor Macs voortaan ook zelf bouwen. Is het bedrijf daar wel klaar voor?

Vanavond is het zover. Na maanden en zelfs jaren van geruchten gaat Apple vanavond rond 19.00 uur een van de grootste aankondigingen in jaren doen. De kans zit er dik in dat het bedrijf nieuwe Macs met eigen ARM-processoren en grafische kaarten gaat voorstellen. Een grote stap als je weet dat de iPhonebouwer al sinds 2005 Intel gebruikt.

Op zich is de overstap ook niet onlogisch en zelfs strategisch. Door in-house al je processoren en grafische kaarten zelf te bouwen ben je ten eerste niet afhankelijk van een ander en heb je dus meer flexibiliteit. Apple doet dat namelijk al jaren met zijn eigen chipsets voor iPad, iPhone, Watch, Apple TV, HomePod en ga zo maar door.

ARM v.s. Intel

Ook recente Mactoestellen hebben al eigen materiaal aan boord. Zo zijn nieuwere toestellen voorzien van Apple’s T2 beveiligingschip en de Touch Bar op sommige modellen draait op dezelfde hardware als de Apple Watch. Geen volledig nieuw verhaal dus. Toch is de volledige overstap naar ARM-chipsets voor laptops en desktops een gewaagde zet, er zijn namelijk maar een handvol voorbeelden.

Toch komt Apple niet onvoorbereid. Het bedrijf maakt intussen al 10 jaar zijn eigen chipsets. Maar laptops en desktops blijven van een andere orde. De vraag is nog maar hoe het met de performance van die chips zit. Zal een ARM-chip aankunnen wat een AMD of Intel wel vlotjes kunnen? Vooral voor de Pro-modellen is dat een belangrijke kwestie.

In ieder geval kijken we met argusogen naar Tim Cook vanavond. Het zal – naar verwachting – weer een show worden voor grote woorden en hoe spectaculair de nieuwe chipset zal worden.

Vanavond om 19.00 uur kan je One More Thing mee volgen via YouTube en op TechPulse.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business