Nieuws

Nieuwe Mac Mini, MacBook Pro & Air zetten M1 in de spotlights

De gehele Mac line-up krijgt vanavond een update naar Apple's eigen M1 ARM-chipset.

Een nieuwe generatie Macs met M1. En eindelijk, een nieuwe Mac Mini: 5 keer sneller en 5 keer kleiner. Dat is de nieuwe Mac Mini. De losse desktop van Apple is vernieuwd en werd ook gebouwd rond de eerste generatie chipsets die in eigen huis zijn gebouwd. M1 zou volgens Apple uiteindelijk naar alle nieuwe Macs komen. De nieuwe Mini zal ook een stuk goedkoper zijn dan zijn voorganger. In de V.S. gaat het om 100 dollar minder.

De nieuwe modellen zijn vanaf vandaag te koop en vanaf volgende week beschikbaar. Ook macOS Big Sur heeft eindelijk een lanceerdatum. Big Sur wordt vanaf volgende week uitgerold.

Nieuwe MacBook Air 2020

Hier maakt de iPhonebouwer al snel twee stevige claims. 1. “MacBook Air is de populairste Mac en de meestverkochte 13-inch notebook ter wereld”.

Dankzij de M1-chip gaat alles op MacBook Air razendsnel, of je nu gezinsfoto’s bewerkt of video’s exporteert voor op internet. De krachtige 8-core CPU is tot 3,5 keer sneller dan de vorige generatie. Dankzij de GPU met tot 8 cores zijn graphics nu tot wel 5 keer sneller. Dat is de grootste stap vooruit ooit op MacBook Air. De beeldsnelheid in grafisch intensieve games is hierdoor flink hoger. Machine learning-taken gaan tot 9 keer zo snel, zodat apps die gebruikmaken van ML-features – bijvoorbeeld herkenning van gezichten of voorwerpen – hiervoor nog maar een fractie van de tijd nodig hebben.

Dankzij de opslagcontroller van de M1-chip en de nieuwste flashtechnologie is de SSD tot maar liefst 2 keer sneller. Het bekijken van grote afbeeldingen en het importeren van zware bestanden kost daardoor minder tijd dan ooit. Afsluiten doen we met de tweede claim. 2. “En op MacBook Air is M1 sneller dan de chips in 98 procent van de pc-laptops die het afgelopen jaar zijn verkocht.”

Een vergelijking met de vorige MacBook Air:

  • Tot 3 keer sneller vanuit iMovie een project exporteren voor op internet. 
  • Tot 5 keer sneller 3D-effecten integreren in video’s in Final Cut Pro. 
  • Voor het eerst meerdere 4K ProRes-videostreams op volledige resolutie editen en afspelen in Final Cut Pro, zonder ook maar één frame te missen.
  • Tot twee keer zo snel foto’s exporteren vanuit Lightroom.
  • Fragmenten tot 4,3 keer sneller intelligent bijsnijden met ML-features zoals Smart Conform in Final Cut Pro.
  • Meer films en tv-series afspelen dankzij een batterijduur van 18 uur, langer dan ooit op een MacBook Air.
  • Twee keer zo lang FaceTimen en videobellen zonder tussentijds opladen.

De nieuwe MacBook Air is te koop vanaf 1129 euro.

Mac M1 Apple

MacBook Pro 2020

Met de M1-chip en Big Sur heeft de 13-inch MacBook Pro nu nog meer power en is hij nog meer pro. De 8-core CPU is in combinatie met de actieve koeling van de MacBook Pro tot 2,8 keer sneller dan de vorige generatie. En dat komt bij tal van projecten uitstekend van pas. Denk aan het compileren van code, het transcoderen van video of het bewerken van foto’s in hoge resolutie.

De 8-core GPU is tot 5 keer sneller en zorgt voor supervloeiende graphics, of gebruikers nu een grafisch intensieve game ontwerpen of een nieuw product. En met de M1 is de 13-inch MacBook Pro tot 3 keer sneller dan de meestverkochte Windows-laptop in dezelfde klasse. Ook hier een gewaagde claim. 

Machine learning is tot 11 keer sneller en voor on-device ML-taken die gebruikmaken van de Neural Engine is de nieuwe 13-inch MacBook Pro nu de snelste compacte professionele notebook ter wereld. De batterij van de nieuwe MacBook Pro gaat maar liefst twee keer zo lang mee als bij de vorige generatie. Dat wil zeggen dat de batterij goed is voor tot 17 uur draadloos internetten en tot wel 20 uur video afspelen. 

Een vergelijking met de laatste MacBook Pro zonder M1:

  • Tot 2,8 keer sneller code compileren in Xcode.
  • Tot 5,9 keer sneller complexe 3D-titels renderen in Final Cut Pro. 
  • Tot 3,5 keer sneller complexe gamescènes ontwerpen in Unity Editor. 
  • Tot 11 keer sneller machine learning-taken uitvoeren in Create ML.
  • In real time de drumpartijen, instrumenten en zang isoleren in een opname in djay PRO AI, dankzij de verbluffende capaciteiten van de Neural Engine. 
  • 8K ProRes-video afspelen in volledige resolutie in DaVinci Resolve zonder ook maar één frame te missen. 
  • Vier keer zoveel code compileren zonder tussentijds opladen, dankzij de superefficiënte M1-chip.

De nieuwe MacBook Pro 13″ is te koop vanaf 1449 euro.

Mac M1 Apple

Mac Mini 2020: eindelijk een upgrade

De Apple M1‑chip tilt Mac mini, de meest veelzijdige en compacte Mac-desktop, naar een nog hoger plan, met ongekende prestaties en opmerkelijke nieuwe features. De M1 bevat een 8-core CPU die tot 3 keer sneller is dan de vorige generatie.

Hierdoor is er veel minder tijd nodig voor complexe taken, zoals het compileren van miljoen coderegels of het samenstellen van muziekprojecten met een groot aantal sporen. De 8-core GPU levert tot wel 6 keer meer grafische slagkracht, zodat Mac mini moeiteloos processorintensieve taken aankan. Het renderen van gedetailleerde 3D-weergaven is bijvoorbeeld geen enkel probleem.

De nieuwe Mac Mini is te koop vanaf 799 euro.

Mac M1 Apple
De nieuwe Mac Mini 2020.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business