Nieuws

Grote schaarste aan PlayStation 5 en Xbox Series X bij retailers

Voor wie de PlayStation 5 of de Xbox Series X niet vooruit bestelde, lijkt het op dit moment onmogelijk te zijn om aan de gameconsole te geraken.

Naar de lancering van de next-gen gameconsoles PlayStation 5 en Xbox Series X werd al zeer lang uitgekeken, en de vraag naar de consoles is dan ook enorm groot. Voorverkoopmomenten waren bij nagenoeg alle retailers wereldwijd in geen mum van tijd uitverkocht. Wie toen naast het net greep of liever wilde wachten tot de consoles officieel beschikbaar zijn, zal waarschijnlijk nog even moeten wachten vooraleer de console te kunnen bemachtigen.

Sony en Microsoft houden tijdens de eerste maanden de productie van consoles namelijk nog vrij beperkt, waardoor retailers ook maar een beperkt aantal stuks ter beschikking krijgen. Sony maakte al bekend dat de PlayStation 5 bij zijn release enkel online beschikbaar zou zijn. Maar ook online is het vechten voor elke console.

PlayStation 5

De online webwinkel Coolblue, die geen voorverkoop voor de PlayStation 5 hield, publiceerde vandaag op YouTube een promofilmpje (met niemand minder dan Sinterklaas) waarin de retailer zegt een stock van 180 PlayStation 5-consoles te hebben. Een Nederlandse gamerjournalist Ron Vostermans spreekt in een tweet over 199 consoles: 167 met diskdrive en slechts 32 ‘Digital Editions’ zonder diskdrive.

Op de productpagina van de PlayStation 5 waarschuwt de retailer dat ze op dit moment onmogelijk aan de vraag kunnen voldoen. De vraag naar de PlayStation 5 ligt duizend keer hoger dan het aanbod. Coolblue gaat waarschijnlijk met een lotingsysteem werken om de 180 tot 200 gelukkigen uit te kiezen. Het is niet enkel Coolblue dat met een grote schaarste aan consoles zit. BCC, een Nederlandse webwinkel, zou op dit moment ook niet meer dan 240 stuks kunnen aanbieden. Bol.com is één van de weinige webwinkels die de belofte durft maken dat elke bestelde console ook geleverd zal worden. De pre-orders waren bij bol.com wel al op een half uur uitverkocht.

Xbox Series X

Op een PlayStation 5 lijk je dus niet meteen te moeten rekenen als je die nog niet vooruitbesteld had. De Xbox Series X dan maar? Deze console is inmiddels op 10 november al verschenen in België en Nederland. Maar ook bij de Xbox Series X en S zien we bij de meeste webwinkels de melding dat het product tijdelijk niet meer leverbaar of in voorraad is.

Net als Sony met de PlayStation 5 kan Microsoft onmogelijk voldoende units produceren om aan de torenhoge vraag te voldoen. Het productietekort heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de beperkte productiecapaciteiten van chipfabrikanten als gevolg van de coronapandemie. Microsoft en Sony laten de 7nm-chips die in de console zitten maken door het Taiwanese TSMC.

Geduld is een schone deugd

Volgens Microsoft zouden die productieproblemen kunnen aanhouden tot het voorjaar van 2021. Het lijkt de komende maanden dus nagenoeg onmogelijk om aan een nieuwe console te geraken. Slecht nieuws voor wie deze als kerstcadeau hoopte te krijgen. Goed nieuws is dat tegen het voorjaar wel veel meer games beschikbaar zullen zijn voor de next-gen consoles.

Heb jij nog geen console te pakken kunnen krijgen maar ben je toch benieuwd naar wat deze consoles kunnen? Lees dan de uitgebreide reviews van de PlayStation 5 en de Xbox Series X:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business