Ongevallen met voetgangers door smartphonegebruik komen steeds vaker voor. Google wil daar via Digitaal Welzijn iets aan doen.

Advertentie

In tijden van social distancing valt het minder voor, maar toch gebeurt het geregeld dat je mensen tegen elkaar (of tegen een paal) ziet lopen omdat één van hen met zijn of haar smartphone bezig was. Google wil zulke ongelukken voorkomen en zal daarom een waarschuwing toevoegen aan Digitaal Welzijn op Android

De toevoeging is ontdekt door 9to5Google, dat nieuwe code ontdekte in de Digitaal Welzijn app. Versie 1.0.342229637 van de app zou zo verwijzingen bevatten naar een “Heads up”-functionaliteit. Google wil dus dat je voor je kijkt en zal daarvoor toestemming vragen om je locatie te gebruiken en je fysieke activiteit. Dit geeft de app de toestemming om te bepalen of je onderweg bent en of je al dan niet in beweging bent. 

Vervelend, maar leuk gehouden

Lijk jij te wandelen terwijl je je smartphone gebruikt, dan zal Digital Wellbeing je één van zeven unieke notificaties sturen. Het gaat (vrij vertaald) om berichten zoals “Opgelet”, “Kijk voor je”, “Laat je niet afleiden”, “Kijk omhoog”, “Blijf alert”, “Kijk uit” en “Pas op”. Aan het einde van elk bericht voegt Google een emoji toe om de sfeer toch wat ontspannen te houden. Niets is immers zo vervelend als je smartphone die je verplicht iets te doen. 

Digitaal welzijn
Je kan Digitaal Welzijn steeds beperken.

Over dodelijke ongevallen met voetgangers

Voor je deze toevoeging een inbreuk op de privacy noemt, is het belangrijk om weten dat je de functionaliteit steeds kan uitzetten. Bovendien kan Google zo ook levens redden. In 2019 waren er gemiddeld 92 dodelijke ongevallen met voetgangers per maand. Dit getal is sinds 2005 gedaald van 109, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Het getal ligt trouwens opnieuw hoger dan de 78 uit 2018. Zelfs al red de app maar één leven, dan nog is de toevoeging de moeite waard. 

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Digitaal welzijn: hoe technologie voor stress zorgt

Je herkent het misschien wel, om twee uur ‘s nachts word je wakker door een nutteloze notificatie van een app die je al in weken niet meer gebruikt hebt. Je gromt even en slaapt verder, om de volgende nacht hetzelfde voor te hebben. We laten ons leven steeds meer leiden door onze smartphone of smart devices en denken nog niet genoeg na over de gevolgen hiervan op ons (digitale) welzijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here