Nieuws

Twitter en Facebook dragen @POTUS over aan Biden

Zelf is hij niet van plan om snel op te geven, maar de transitie van president Trump naar president Biden wordt stilaan in gang gezet. Ook Twitter en Facebook lieten weten dat zij op 20 januari 2021 het account @POTUS zullen overdragen aan Biden.

Op 20 januari is het zover. Dan is Donald Trump officieel president af. Die middag zal Joe Biden zijn intrek nemen in het Witte Huis. Maar naast de overdracht van de presidentswoning zullen ook de officiële sociale media-accounts worden overgedragen. Ook als Trump zich hiertegen verzet, dat wisten Twitter en Facebook zaterdag te melden aan Politico. De bedrijven zijn zich actief aan het voorbereiden op de overdracht van onder andere @POTUS.

Schone lei

Twitter start bij de inauguratie van een nieuwe president met een schone lei voor @POTUS. Alle tweets van Donald Trump zullen dus verdwijnen van het account. Toch zullen ze niet volledig verwijderd worden. Alle tweets van voorgaande presidenten kunnen namelijk, dankzij de medewerking van NARA (National Archives and Records Administration)  teruggevonden worden op andere accounts. Zo zie je elke tweet van Obama onder @POTUS44. Die van Trump zullen dus verhuizen naar @POTUS45.

Naast het officiële social media-account van de president zullen ook een resem aan andere accounts worden gearchiveerd en overgedragen, zoals dat van de first lady, @FLOTUS, @whitehouse en @VP, het account van de vice-president.

Win voor Biden

Een grote win voor de president-elect. Het GSA (General Services Administration), de organisatie die formeel de winnaar van de verkiezingen moet aanduiden, weigert dit voor Biden te doen. Daardoor kan zijn administratie nog geen beroep doen op financiële middelen of toegang verkrijgen tot andere ondersteuning om de transitie in gang te zetten.

Geen bescherming meer voor @realDonaldTrump

Maar het favoriete medium van de huidige Amerikaanse president keert zich nu tegen hem. Want naast het verlies van de presidentiële accounts zal hij ook de bescherming die wereldleiders op Twitter genieten verliezen op zijn persoonlijke account @realDonaldTrump. Zomaar valse informatie of beschuldigingen de wereld insturen zonder al te veel gevolgen zal The Donald niet meer kunnen. Zo’n tweets kregen eerder al het label van ‘misleidende informatie’ maar zouden binnenkort dus ook verwijderd kunnen worden.

Afgevaardigden van Twitter zullen de komende weken rond de tafel zitten met medewerkers van het Biden-Harris-transitieteam om te bespreken hoe zij gebruik willen maken van het medium. Ook Facebook zet zich in voor een naadloze overgang van de presidentiële Facebook- en Instagramaccounts, meldden ze aan Reuters.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business