Nieuws

Child Focus lanceert digitaal hulpplatform CyberSquad

CyberSquad moet een platform voor en door jongeren zijn, en wil jongeren die geconfronteerd worden met (online) problemen een stem geven.

Het internet is meer dan ooit een belangrijk hulpmiddel voor jongeren om verbonden te blijven. Maar het internet kan voor hen ook een gevaarlijke plek zijn. Cyberpesten, online bedreigingen, sextingbeelden die worden doorgestuurd, grooming, … Het zijn problemen waar helaas een aanzienlijk deel van de jongeren in België en andere landen mee kunnen geconfronteerd worden.

Vaak blijven de problemen ook onder de radar omdat jongeren uit schaamte er niet durven over praten. En als ze dat toch doen, dan voelen ze zich comfortabeler om ermee naar leeftijdsgenoten te stappen eerder dan naar volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van de non-profit organisatie Child Focus. Datzelfde Child Focus stelde vandaag via een online persconferentie een nieuw digitaal hulpplatform voor jongeren, CyberSquad, voor.

Jongeren een stem geven

“Met CyberSquad willen we jongeren die geconfronteerd worden met problemen een stem geven. We willen hen het gevoel geven dat ze er nooit alleen voor hoeven staan.” De focus van het nieuwe platform ligt dan ook vooral op verbondenheid en solidariteit. Jongeren kunnen er met al hun problemen terecht. Internetfraude, cyberpesten, sexting, privacy, maar ook algemenere ‘offline’ thema’s zoals liefde en seksualiteit mogen aan bod komen.

Via een chatfeature kunnen jongeren praten met experts, maar Child Focus wil vooral de jongeren zelf engageren om elkaar een luisterend oor te bieden. In het forum kunnen jongeren hun vragen of verhaal kwijt, en andere jongeren die in gelijkaardige situaties verkeerd hebben kunnen erop reageren. Het forum zal wel gemodereerd worden door moderators van Child Focus, maar CEO Hilde De Pauw verklaart dat de bedoeling is dat ze zo weinig mogelijk tussenbeide komen in de forumberichten. Zo wil CyberSquad niet enkel een hulpplatform voor jongeren, maar ook door jongeren zijn. Als jongeren zich daar comfortabeler bij voelen, kunnen ze in volledige anonimiteit chatten en berichten plaatsen op het forum. Het beheren van de accounts gebeurt volledig conform de GDPR-wetgeving. Wie minder nood heeft aan gesprek, kan ook informatiebrochures raadplegen.

In het forum kunnen jongeren met al hun problemen terecht (screenshot).

MolenGeek

De Brusselse programmeerschool voor kansarme groepen MolenGeek stond in voor de ontwikkeling van de website. Maar ook Test Aankoop en Google hebben het platform mee ondersteund. CyberSquad is deze ochtend live gegaan en is bereikbaar via de url cybersquad.be. Het platform heeft zowel een Nederlandstalige als een Franstalige versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business