Google, Nieuws

Google wil artikels achter een paywall gratis aanbieden

dominantie Google advertentiemarkt
Google zal uitgevers betalen om zijn lezers gratis toegang te kunnen verlenen tot artikels achter een paywall in Google News Showcase.

In oktober lanceerde Google een nieuw initiatief, News Showcase. Daarmee wil de technologiegigant ondersteuning bieden aan de journalistiek en investeert het een miljard dollar in samenwerkingen met uitgeverijen. Google CEO Sundar Pichai benadrukte in zijn blogpost hoe belangrijk kwaliteitsjournalistiek is voor hem en voor de missie van Google en dat hij gelooft dat een levendige nieuwsindustrie cruciaal is voor een goed functionerende democratische samenleving.

News Showcase

Daarom werd News Showcase gelanceerd, een initiatief waarbij Google uitgeverijen betaalt om content van een hoge kwaliteit te creëren en te verzamelen in één plaats. Zo wil Google het gemakkelijker maken om kwaliteitsnieuws te vinden en te consumeren. News Showcase bestaat uit verschillende panelen waarop uitgevers hun verhalen kunnen bundelen en op een andere, diepgaandere manier kunnen vertellen dan in Google News.

Updates

Als onderdeel van deze investering in kwaliteitsjournalistiek voert Google nu al enkele nieuwe updates door aan News Showcase die het nuttiger zou moeten maken voor zowel lezers als uitgevers. Eén van deze updates is de gelimiteerde toegang tot betalende content. Lezers zullen via News Showcase binnenkort dus gratis toegang kunnen krijgen tot artikels van de deelnemende nieuwswebsites. Google zal de uitgeverijen betalen voor hun content achter de paywall, in plaats van de lezers.

Om toegang te verkrijgen tot deze artikels zal de lezer zich wel nog steeds moeten registreren op de website van de uitgever. Zo kunnen zij, aldus Google, een relatie opbouwen met de nieuwe lezers.

Niet in België

Google News Showcase is niet wereldwijd beschikbaar. In hun blogpost vermelden ze enkele nieuwe samenwerkingen met Franse uitgeverijen, zoals Le Monde en L’Express. Daarnaast is de dienst ook in Duitsland, Brazilië, Argentinië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië beschikbaar. In verschillende anderen landen zouden gesprekken lopen met uitgevers om ook met hen samenwerkingen aan te gaan. Over welke landen het hier gaat is niet geweten.

Ook Facebook wil inzetten op betrouwbaarder nieuws en lanceert na de Verenigde Staten ook in het Verenigd Koninkrijk Facebook News. Daarvoor gingen ook zij betaalde samenwerkingen aan met traditionele nieuwsmedia.

google nieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen