Nieuws

Britse rechtbank blokkeert uitlevering WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Een Britse rechtbank heeft beslist dat klokkenluider Julian Assange (nog) niet zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De 49-jarige Julian Assange is bekend van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks. In 2010 onthulde de Australische journalist op zijn website geheime documenten over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. Die zou hij volgens de Amerikaanse regering op illegitieme wijze bekomen hebben door zijn medewerking te verlenen aan een cyberaanval op Amerikaanse overheidsinstanties. Washington wil hem daarom vervolgen voor 18 inbreuken op de Espionage Act, een federale wet om spionagepraktijken te bestraffen die al sinds de Eerste Wereldoorlog van kracht is.

Verscheidene Britse media hadden verwacht dat de Britse rechtbank akkoord zou gaan met het verzoek van de Amerikaanse regering. De advocaten van Assange pleitten dat zijn uitlevering politiek gemotiveerd zou zijn op aansporen van president Trump die nog een laatste slag wil slaan, en een bedreiging zou betekenen voor de persvrijheid. Hoewel de rechter die over de uitlevering moest beslissen niet instemde met dat argument, werd het verzoek voor uitlevering toch nietig verklaard. De argumentatie luidt dat het risico te groot is dat Assange zelfmoord zou proberen plegen in de Verenigde Staten. Daar hangt hij volgens de wet een celstraf van 175 jaar boven het hoofd, al zou die in de praktijk wellicht een celstraf van vier tot zes jaar bedragen. De volledige uitspraak is via deze link te vinden.

Op de vlucht

Julian Assange leeft al sinds 2012 op de vlucht. Hij moest eerst Zweden ontvluchten waar hij verwikkeld raakte in een onderzoek rond een verkrachtingszaak. Hij vond enkele jaren onderdak in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, maar die ambassade zette hem in 2019 aan de deur toen de diplomatieke relaties tussen Ecuador en het Verenigd Koninkrijk verzuurd raakte. Op dit moment zit Assange ook in het Verenigd Koninkrijk een celstraf van net geen jaar uit als een gevolg van die vluchtpoging. In 2006 richtte hij de website WikiLeaks op, een klokkenluiderwebsite die gevestigd is in IJsland. De website zou al meer dan 10 miljoen geheime documenten uitgelekt hebben.

Washington blijft er op gebrand om Assange volgens de Amerikaanse wet te kunnen vervolgen. De Amerikaanse overheid zal volgens bronnen in beroep gaan tegen de uitspraak.

Julian Assange. Image credit: Reuters UK

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business