Alibaba Jack Ma

De excentrieke miljardair Jack Ma is al maandenlang niet meer gespot in het openbaar. Op sociale media worden veel vragen gesteld bij die verdwijning.


Jack Ma is normaal gesproken een figuur die graag de spotlights opzoekt, maar ondertussen dateert de laatste publieke verschijning van de oprichter van Alibaba al van eind oktober. Toen uitte hij hevige kritiek op het economische systeem van China en noemde hij de overheidsregulatoren een ‘oudemannenclub’.  Die speech werd hem niet in dank afgenomen door de Chinese overheid, die als tegenreactie een stokje voor de beursgang van Ma’s fintechbedrijf Ant Group stak. Een mislukte beursgang die volgens experten Ma tot 35 miljard euro zou kunnen gekost hebben.

The Financial Times berichtte afgelopen vrijdag dat Ma ook zijn kat zou gestuurd hebben voor de finale een businesstalentenshow genaamd Africa’s Business Heroes, die wordt georganiseerd door Jack Ma’s eigen liefdadigheidsorganisatie. Een woordvoerder van Alibaba verklaarde aan Reuters dat Ma daar niet aanwezig kon zijn omdat zijn agenda dat uiteindelijk niet meer toestond, en dat er verder niets achter zijn afwezigheid moet gezocht worden.

Speculatie op sociale media

Toch is Jack Ma al enkele dagen een trending topic op verscheidene sociale media zoals Twitter, maar veel mensen zich toch vragen stellen bij de ‘verdwijning’. Het is toch op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Ma na een kritische uitspraak niet meer gespot worden. De vermoedens heersen dan ook dat de Chinese overheid hem onder druk zet om zich koest te houden. Zijn bedrijven Alibaba en Ant Group zijn ook sinds zijn laatste uitlatingen onder staatscontrole geplaatst. Daar zou volgens bronnen de miljardair ook zelf toe hebben aangespoord in de hoop Ant Group op de beurs te kunnen krijgen. Peking probeert met deze strenge regels te voorkomen dat het zakelijk imperium van Ma te groot en te machtig wordt.


In China, waar Twitter geblokkeerd is, wordt er dan weer opvallend weinig gesproken over de verdwijning van Ma. Al hoeft dat niet te zeggen dat de Chinese bevolking zich niet afvraagt waar Ma uithangt. De Chinese regering heeft wel eens de gewoonte om discussies over gevoelige onderwerpen te verstoppen (lees als: censureren). Zie je Jack Ma toevallig ergens rondlopen, laat het ons dan zeker weten!


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.