Noorwegen is het eerste land ter wereld waar het marktaandeel van elektrische wagens dat van de benzinewagens voorbijsteekt.

Advertentie

Noorwegen mag zich met recht en rede een pionier voor elektrische mobiliteit noemen. Al jarenlang is het marktaandeel van elektrische wagens groter dan in eender welk ander land. Eind 2019 was al 42,4 procent van alle wagens die op de Noorse wegen rijden elektrisch, dit jaar hebben de elektrische wagens de benzinewagens voorbijgestoken. Volgens het OFV, een Noorse belangengroep rond mobiliteit, bedroeg het marktaandeel van elektrische wagens bij het ingaan van het nieuwe jaar 54,3%. In de maand december was twee derde van de verkochte wagens elektrisch, een recordmaand voor de verkoop.

De Noorse regering zet dan ook sterk in op het promoten van de aankoop van een elektrische wagen. Bestuurders van elektrische wagens krijgen er allerlei gunsten van fiscale en praktische aard. Zo hoeven zij quasi geen wegenbelastingen te betalen, terwijl er voor benzine- en dieselwagens wel stevige taksen geheven worden. Ook krijgen elektrische wagens korting op tolwegen en mogen zij busstroken gebruiken.

Audi e-tron

De top vijf populairste wagens bestaat dan ook quasi volledig uit elektrische wagens. Bovenaan prijkt de Audi e-tron, gevolgd door de Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 en Nissan Leaf. Elektrische wagens die door onze wagenspecialisten Thibault en Wouter al reeds getest en goedgekeurd zijn. Pas op de vijfde plaats staat een eerste benzinewagen, de Volkswagen Golf. Maar ook die heeft ondertussen al een elektrische uitgave gekregen, de e-Golf.

Audi e-tron Sportback
De Audi e-tron wordt gebouwd in Brussel.

Ook in België zijn elektrische wagens aan een inhaalbeweging bezig, zij het dat deze wat trager verloopt dan in Noorwegen. Volgens cijfers van de Vlaamse overheid bedroeg het aandeel elektrische wagens begin juli iets meer dan 8%. Aan het einde van 2019 was dat nog iets minder dan 5%. Recentere cijfers hebben we hiervoor nog niet kunnen vinden. Nederland doet iets beter dan België. 13,7% van alle verkochte wagens in 2020 had een elektrische motor, in totaal is ongeveer 1 op 5 wagens elektrisch. De Tesla Model 3 is met net geen 35.000 stuks de populairste elektrische wagen in Nederland (bron: RVO).

Advertentie

2 REACTIES

  1. Wel een heel kort en weinig diepgaand artikel. Noorwegen is niet in de Europese Unie gestapt omdat het een (te) rijke natie is. Het beschikt over olie en talrijke waterkrachtcentrales. Elektriciteit is er de hoofdbrandstof. Noorwegen heeft een reservefonds van meer dan 800 miljard euro en de door de staat toegekende voordelen zijn vermoedelijk fantastisch (en het land kan zich dat permitteren).
    Mvg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here