Nieuws

Primeur: meer elektrische wagens dan benzinewagens in Noorwegen

Noorwegen is het eerste land ter wereld waar het marktaandeel van elektrische wagens dat van de benzinewagens voorbijsteekt.

Noorwegen mag zich met recht en rede een pionier voor elektrische mobiliteit noemen. Al jarenlang is het marktaandeel van elektrische wagens groter dan in eender welk ander land. Eind 2019 was al 42,4 procent van alle wagens die op de Noorse wegen rijden elektrisch, dit jaar hebben de elektrische wagens de benzinewagens voorbijgestoken. Volgens het OFV, een Noorse belangengroep rond mobiliteit, bedroeg het marktaandeel van elektrische wagens bij het ingaan van het nieuwe jaar 54,3%. In de maand december was twee derde van de verkochte wagens elektrisch, een recordmaand voor de verkoop.

De Noorse regering zet dan ook sterk in op het promoten van de aankoop van een elektrische wagen. Bestuurders van elektrische wagens krijgen er allerlei gunsten van fiscale en praktische aard. Zo hoeven zij quasi geen wegenbelastingen te betalen, terwijl er voor benzine- en dieselwagens wel stevige taksen geheven worden. Ook krijgen elektrische wagens korting op tolwegen en mogen zij busstroken gebruiken.

Audi e-tron

De top vijf populairste wagens bestaat dan ook quasi volledig uit elektrische wagens. Bovenaan prijkt de Audi e-tron, gevolgd door de Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 en Nissan Leaf. Elektrische wagens die door onze wagenspecialisten Thibault en Wouter al reeds getest en goedgekeurd zijn. Pas op de vijfde plaats staat een eerste benzinewagen, de Volkswagen Golf. Maar ook die heeft ondertussen al een elektrische uitgave gekregen, de e-Golf.

Audi e-tron Sportback
De Audi e-tron wordt gebouwd in Brussel.

Ook in België zijn elektrische wagens aan een inhaalbeweging bezig, zij het dat deze wat trager verloopt dan in Noorwegen. Volgens cijfers van de Vlaamse overheid bedroeg het aandeel elektrische wagens begin juli iets meer dan 8%. Aan het einde van 2019 was dat nog iets minder dan 5%. Recentere cijfers hebben we hiervoor nog niet kunnen vinden. Nederland doet iets beter dan België. 13,7% van alle verkochte wagens in 2020 had een elektrische motor, in totaal is ongeveer 1 op 5 wagens elektrisch. De Tesla Model 3 is met net geen 35.000 stuks de populairste elektrische wagen in Nederland (bron: RVO).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business