Nieuws

TikTok beschermt jonge gebruikers

TikTok
TikTok, een fusie tussen TikTok en de in Europa ontzettend populaire app Musical.ly, gaat strenger toezien op de privacy en bescherming van jongeren. Wat betekent dat voor de gebruikers?

TikTok, een fusie tussen TikTok en de in Europa ontzettend populaire app Musical.ly, gaat strenger toezien op de privacy en bescherming van jongeren. Een stap die we alleen maar kunnen toejuichen: de TikTok accounts van jongeren tussen de 13 en 15 jaar worden standaard op privé ingesteld en niet meer aanbevolen aan anderen. Wil je deze filmpjes kijken? Dan zul je actief als volger moeten worden toegevoegd door de jonge beeldkunstenaars. Dan pas kun je reageren, mits de account-eigenaar deze functie heeft geactiveerd.

Jong publiek van TikTok

Een opmerkelijke zet, aangezien de app mateloos populair is onder deze doelgroep. Toch is het een noodzakelijk kwaad. Voor kinderen onder de 13 jaar oud was het al niet mogelijk om filmpjes te uploaden om hun privacy te beschermen. Ook was het niet mogelijk bepaalde content te zien. Nu worden er ook beperkingen opgelegd voor kinderen van 13 tot 16 jaar: enkel bevoegde volgers mogen filmpjes zien, ze kunnen geen livestreams opzetten en directe chatberichten zijn beperkt. 

Duet en Stitch

De populaire functies Duet en Stitch, waarbij meerdere gebruikers tegelijk in beeld komen, zijn voor gebruikers onder de 16 jaar niet meer beschikbaar. Die twee functies staan bovendien voor TikTok-gebruikers van 16 en 17 jaar vanaf nu standaard ingesteld op ‘Vrienden’. 

Toezicht en bescherming

Naast deze beperkingen kunnen ouders toezicht houden op het TikTok-account van hun kinderen. Middels een Family Pairing-functie krijgen ze inzicht in de activiteiten op het account van hun kinderen. Zo kunnen de automatische beperkingen verder worden aangescherpt met onderlinge afspraken en controlemiddelen. Er is een kleine maas in de wet: kinderen kunnen op TikTok zelf hun leeftijd invullen… 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business