Nieuws

Beursgekte GameStop: Amerikaans parlement wil hoorzitting (een overzicht)

GameStop Reddit aandelen beurs
De ongeziene manipulatie van het beursaandeel van GameStop heeft ondertussen stevig de aandacht getrokken van het Amerikaans parlement.

GameStops beursaandeel vertienvoudigde op een week tijd, om daarna weer een duik te nemen. Verschillende Amerikaanse parlementsleden opperen nu om hoorzittingen te organiseren rond dit ‘gevaarlijke fenomeen’. Voorzitter van Financial Services binnen het Huis van Afgevaardigden, Maxine Waters, heeft aangekondigd dat er plannen zijn om een grondig onderzoek te voeren naar de praktijken van platformen waarop er aandelen verhandeld worden. 

Waarover gaat het? 

Op het onlineplatform Reddit hebben zich maar liefst 5 miljoen leden verenigd om massaal aandelen te kopen van de slabakkende Amerikaanse videogameketen GameStop. Waarom ze dat doen? Om zogenaamde short sellers een hak te zetten. Die laatsten speculeren op dalende koersen van grote bedrijven om daar zelf hun voordeel mee te doen. 

GameStop lijdt ondanks de vele lockdowns toch financieel onder de coronacrisis. Het verlies van de verkoop in de 5.000 winkels kon niet helemaal opgevangen worden door onlineverkoop. Onlineshoppers gingen hun games, consoles en toebehoren ook elders kopen. Het aandeel zakte vorig jaar even onder de 5 dollar per stuk, terwijl dat enkele jaren eerder nog 40 euro bedroeg. 

Shorters en hedgefondsen 

Een bekend fenomeen bij bedrijven die in een negatieve spiraal geraken zijn ‘shorters’. Die speculeren op een dalende koers. Zij lenen een aandeel, om het meteen te verkopen. Later koopt de shorter het terug aan een veel lagere koers en haalt zo de winst op tussen de huidige en de veel lagere koers. Dat lijkt op aasgierengedrag, maar volgens experts is het eigenlijk net gezond voor een beursgang. De aandelen die slecht presteren moeten eruit. En dat gebeurt doorgaans via deze shortsellers. Shorters die zich achter dezelfde strategie scharen, dat wordt ook wel een hedgefonds of hefboomfonds genoemd. 

De 5 miljoen Reddit-leden gooiden de beursgang helemaal overhoop. Dat deden ze deels om hun middelvinger op te steken naar Wallstreet, maar ook omdat ze er zelf winst bij kunnen maken. Door massaal GameStop-aandelen te kopen, zien shorters hun verlies groter en groter worden. Die worden dan gedwongen hun aandelen sneller terug te kopen omdat hun verlies anders te groot zou worden. Die techniek heet ‘short squeezing’. De shorters worden uit de aandelen ‘geknepen’. 

Onstabiele koers 

Op een week tijd lag de beurskoers van GameStop tien keer hoger. Gisteren noteerde die 469 dollar per aandeel. Later op de dag crashte dat alweer naar 200 dollar. Het is dus overduidelijk dat het om een zeepbel gaat. Of de effecten van het ongeziene fenomeen werkelijk voor een gevaar kunnen zorgen, moet nog blijken. Een datum voor de hoorzitting in het Amerikaans parlement is er nog niet. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business