Nieuws

Heeft China Signal geblokkeerd?

Signal is niet meer operationeel voor Chinese gebruikers. Heeft Peking de stekker uit de populaire chatapp getrokken?

Wall Street Journal rapporteert dat de chatapplicatie Signal sinds maandag onbereikbaar is voor Chinese gebruikers. Zij kunnen geen berichten meer versturen of ontvangen, tenzij ze verbinding maken met een VPN-server om geoblokkeringen te omzeilen. Ook zouden nieuwe gebruikers hun account niet meer kunnen registreren omdat ze de sms met verificatiecode gewoonweg niet ontvangen. Hoewel het nieuws nog niet officieel bevestigd is door Signal, heeft het er alle schijn van dat de berichtendienst is geblokkeerd door de overheid.

De situatie doet sterk denken aan de verbanning van Clubhouse, het audiochatplatform dat sinds februari niet meer welkom is in China. Net als Clubhouse is ook Signal op korte tijd enorm gestegen in populariteit. Signal wordt beschouwd als het privacyvriendelijke alternatief voor WhatsApp (sinds 2017 al verboden) omdat ze wordt beheerd door een non-profitorganisatie die geen data verkoopt. De berichtenapp versleutelt alle berichten zodat de conversatie volledig tussen verzender en ontvanger blijft. Bovendien heb je de optie om berichten te laten verdwijnen na ontvangst. Je kan je wel inbeelden waarom Signal populair zou kunnen zijn in China. Door Signal te blokkeren, verstevigt de overheid nog maar eens zijn grip op internetcensuur.

Geblokkeerd in Iran

Als het inderdaad gaat om een ban vanwege de overheid, dan zou China het tweede land zijn dat Signal blokkeert. Iran was het eerste land dat dit deed. De Midden-Oosterse staat maakt er net als China een gewoonte van om Amerikaanse socialemediaplatformen te blokkeren. Toch maken veel Iraniërs nog steeds gebruik van Facebook, Twitter en co door de verbinding om te leiden via een VPN-server.

Zo geschiedde ook met Signal. De berichtenapp tweette op 25 januari dat de Iraanse overheid de applicatie had geblokkeerd. Op dat moment was de berichtendienst wereldwijd de meest gedownloade applicatie in de appwinkels van Google en Apple. Veel mensen maakten de overstap van WhatsApp nadat de berichtenapp van Facebook nieuwe gebruiksvoorwaarden aankondigde. Signal deelde later nog een blog met een handleiding voor haar Iraanse gebruikers om die overheidsblokkade te omzeilen. Van die tips kunnen Chinese gebruikers nu ook gebruik maken.  

censuurmobielsignalslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals