GoDaddy

Een Russische hacker die Tesla wilde afpersen, heeft schuldig gepleit. Zo vermijdt hij een lange celstraf.

Advertentie

Volgens The Record komt er dus geen rechtszaak en moet Egor Igorevich Kriuchkov niet voor een jury verschijnen. De Rus wordt wel veroordeeld voor “een samenzwering om intentioneel schade toe te brengen aan een beschermd computersysteem”, staat in het pleidooi

Het eigenlijke verhaal heeft veel weg van een slechte spionagefilm. In de zomer van 2020 reisde Kriuchkov naar de VS, in opdracht van een Russische hackersgroep. Daar legde hij contact met een Russisch sprekende werknemer van Tesla in Sparks (Nevada). Naar verluidt bood Kriuchkov de man 1 miljoen dollar aan om de computersystemen van de Gigafactory met malware te besmetten. De hacker en zijn groep zouden via die weg gegevens willen stelen om vervolgens losgeld te vragen van Tesla. 

Plannen gedwarsboomd 

Maar gelukkig voor Elon Musk en co ging de trouwe werknemer daar niet op in. Hij verwittigde meteen zijn leidinggevenden, die op hun beurt de FBI op de hoogte brachten. In een undercoveroperatie konden de federale agenten Kriuchkov oppakken toen hij de VS probeerde te verlaten. Volgens de FBI zou de hacker 250.000 dollar beloofd gekregen hebben voor zijn daden.  

In eerste instantie pleitte Kriuchkov onschuldig. Maar onder druk van een dreigende rechtszaak (mét jury), besloot de Rus om toch voor strafvermindering te gaan. Als een jury hem schuldig zou hebben bevonden, riskeerde hij tot 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar (ironisch genoeg hetzelfde bedrag als wat zijn opdrachtgevers beloofden).  

Door schuld te bekennen moet Kriuchkov vermoedelijk 4 tot 10 maanden de cel in. Daarna kan hij tot drie jaar onder toezicht geplaatst worden. Hij krijgt geen boete, maar zou Tesla bijna 15.000 euro aan schadevergoeding moeten betalen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here