Apple HomePod Mini

De HomePod Mini van Apple kan meer dan we dachten. Het apparaat heeft een (verborgen) sensor om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten.

Advertentie

De Apple HomePod Mini staat bekend als het kleine broertje van de HomePod uit 2018, maar de nieuwe versie heeft uiteraard heel wat unieke functionaliteiten te bieden. Je kan bijvoorbeeld een audio-opname inspreken op je iPhone en die verzenden naar een HomePod in een andere ruimte om daarop af te spelen. Ook is de HomePod Mini uitgerust met sensoren die een naburige speaker kunnen detecteren en er onmiddellijk verbinding meemaken. De sensors zouden binnenkort ook in staat moeten zijn om automatisch met een iPhone te verbinden, maar deze technologie is nog in ontwikkeling. Bloomberg heeft nog een feature ontdekt die tot nu toe altijd onder de radar is gebleven.

Geheime sensor

Een dissectie van de HomePod Mini bracht een kleine sensor aan de onderkant van de speaker aan het licht. Volgens Bloomberg gaat het om een sensor om de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte te meten. De sensor zou gemaakt zijn door Texas Instruments, ontwikkelaar van de iconische grafische rekenmachines.

Nu vraag je je af waarom Apple de sensor verborgen heeft gehouden, want we kunnen er toch enkele handige gebruikstoepassingen voor verzinnen binnenin het HomeKit-ecosysteem. De HomePod Mini kan bijvoorbeeld ingesteld worden om de airco aan te zetten als een bepaalde temperatuur overschreden wordt. Zo fungeert het apparaat, net als een Google Home, als het centrale besturingsplatform van je smarthome-ecosysteem. Apple is zelf nog intern aan het onderzoeken hoe de sensoren het meeste waarde kunnen creëren voor HomePod Mini-gebruikers, dus het systeem is nog niet helemaal operationeel op dit moment.

Concurrent voor Google en Amazon

Apple lanceerde de HomePod Mini in oktober, en de nieuwe generatie is sinds 16 november in de winkels verkrijgbaar. De kleinere variant van de originele HomePod moet de aanval van Apple op de Google Home, Nest en Amazon Echo verder zetten. Met een adviesprijs van 100 euro (huidige prijzen bij webshops liggen wel hoger) is de Mini een stuk goedkoper dan de HomePod die bijna drie keer zoveel kostte. Om duidelijk te maken dat HomePod Mini de toekomst is, besloot Apple vorige week de HomePod uit 2018 met pensioen te laten gaan. Het toestel is voorlopig nog niet te bestellen via de Belgische Apple Store, maar je kan hem al wel scoren via bol.com.