Nieuws

SolarWinds-hackers hadden toegang tot Binnenlandse Veiligheid van VS

GoDaddy
De SolarWinds-hackers hebben met hun aanval mogelijk toegang gekregen tot de e-mailadressen van Amerikaanse topambtenaren.

Dat meldt APNews in een persbericht. De hackers zouden naar verluidt e-mails hebben kunnen lezen van het hoofd van de Amerikaanse Binnenlandse Veiligheid. Daarnaast zouden ze binnen dat departement ook toegang hebben gehad tot enkele cybersecurity-teams van het departement.

Zo is onder meer het e-mailadres van Chad Wolf gehackt, het toenmalig hoofd van het Department of Homeland Security (DHS) onder Donald Trump. Ook accounts van andere leden van de instelling kwamen in gevaar, waaronder die van enkele leden van de cyberafdeling. Deze zou verantwoordelijk zijn voor het identificeren en verwijderen van buitenlandse dreigingen voor de Amerikaanse (cyber-) veiligheid.

Hooggeplaatst doelwit

Daarnaast zouden ook andere ambtenaren het doelwit zijn geweest. Bij het Departement voor Energie zouden de hackers toegang hebben gehad tot de private agenda van enkele ambtenaren. “De SolarWinds-hack was een overwinning voor onze buitenlandse tegenstanders, en een falen voor het DHS”, aldus senator Rob Portman tegen APNews. “We praten over de kroonjuwelen van het DHS.”

De volledige omvang van de hack en de aard van de informatie die ze daarmee hebben verkregen is nog steeds onduidelijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt wel dat het om hackers gaat die vanuit de buurt van Rusland opereerden. Het land ontkent enige tussenkomst in de zaak. De administratie van huidig president Joe Biden liet al wel verstaan dat het na de hack cybersecurity opnieuw bovenaan de agenda wil plaatsen.

SolarWinds

In december 2020 kwam het nieuws dat verscheidene buitenlandse hackers toegang hadden verkregen tot minstens 250 netwerken en systemen van Amerikaanse overheidsinstellingen en bedrijven. Na een beveiligingslek in Orion, het IT-platform van het Texaanse SolarWinds, hadden ze verscheidene maanden ongestoord toegang tot allerlei verschillende data van allerlei instellingen. Zo merkte Microsoft in februari op dat de hackers met de aanval toegang hadden tot de broncode van enkele softwarepakketten van de techreus. Ook enkele Belgische bedrijven werden door deze aanval getroffen. De kans is dan ook groot dat we de komende maanden nog meer informatie zullen zien verschijnen over de impact van de hack.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business