Nieuws

“Coronalert-app had paspoort voor vrijheid moeten zijn”

Coronalert België
Coronalert is een gemiste kans. “De app had een paspoort voor de vrijheid moeten zijn”, zeggen experts in de VRT-docureeks ‘Privacy & ik’.

Onder meer tech-ondernemer Peter Hinssen laat zijn licht schijnen over Coronalert. “Het wordt vooral gezien als een controlerende app, terwijl we zouden moeten focussen op de gezondheidsaspecten ervan”, zegt hij in het programma. “De app zou als een soort paspoort kunnen werken, als bewijs van een negatieve test. Dat kan meer vrijheid geven wanneer je op reis of naar een concert wil gaan”, zegt Hinssen nog. 

Privacy-expert en professor Paul De Hert sluit zich aan bij de twijfels. “Bij de uitbraak van ebola in Afrika heeft men al dergelijke apps gebruikt om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Studies hebben aangetoond dat het niet werkte. Het was wel een logische reflex om naar medische technologie te grijpen. Het is wel belangrijk om kritisch te blijven over de effectieve werking en het nut ervan”, weet hij. 

Zorgen over privacy 

De app registreert nauwe contacten met wie corona-positief getest heeft. Toch is er veel twijfel over de bijdrage die de app levert aan de strategie van de overheid. Ze werd in september gelanceerd. Via bluetooth moet de app anonieme codes uitwisselen waarna je de melding kan krijgen dat je in de buurt kwam van iemand die positief testte. De app geeft ook aan of het risico laag of hoog is en welke stappen je best onderneemt. 

Privacygewijs rijzen er dan ook heel wat vragen. Terecht, volgens De Hert. Hij vraagt zich luidop af welke rol de telecomoperatoren precies vervullen. Zij sturen de anonieme rapporten door naar de overheid en politie, die op hun beurt kunnen controleren hoe de maatregelen nageleefd worden. Maar de gegevens zouden in theorie net zo goed gebruikt kunnen worden om te kijken wie waar komt shoppen en hoeveel geld die spendeert.  

“Dat is een nieuwe politiebevoegdheid waarover gepraat moet worden”, vindt De Hert. “De politie kan meer dan ooit performant weten waar we onze telefoons gebruiken. De overheid zelf nam nog geen initiatief omdat zij zelf de grootste afnemer zijn van die rapporteren”, besluit de privacyspecialist. 

Lees ook: Na coronavaccins ook ‘negatieve tests’ te koop op het dark web

beveiligingcoronacrisiscoronalertmobielslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals