Google Assistant zal een nog betere gesprekspartner worden. De virtuele assistent is na een nieuwe update in staat de uitspraak van namen te onthouden en context te begrijpen.

Advertentie

Google heeft op de productblog van Google Assistant enkele interessante nieuwigheden aangekondigd. De algoritmen van de virtuele assistent werden nog eens grondig aangepakt om conversaties met Google Assistant nog vertrouwelijker en persoonlijker te laten aanvoelen. Je kon Google Assistant al leren hoe jouw eigen naam correct uit te spreken, nu is Assistant bereid om de namen van je contacten correct te leren uitspreken.

Wanneer je een naam zegt zal Google Assistant nauwgezet luisteren naar de juiste uitspraak en deze ook onthouden. Namen waarbij de uitspraak sterk verschilt van de schrijfwijze zullen waarschijnlijk wel wat meer moeite vergen om te onthouden. Het is absoluut niet nodig je gesprekken op te nemen om deze feature te gebruiken volgens Google. Assistant is opgebouwd uit zelflerende algoritmen. Kwestie van alles ook privacyvriendelijker te houden.

Context begrijpen

Context is één van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle communicatie. Heb jij het gevoel dat je virtuele assistent vaak totaal niet op dezelfde golflengte zit als jij? Dan gaat Google Assistant dat ook veranderen. Daar moet de BERT-technologie voor zorgen. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Het is een AI-tool gespecialiseerd in taal die Google in 2018 ontwikkelde en al gebruikt om Google Search. BERT kan zelfstandig betekenis geven aan een reeks woorden en ze de juiste context geven. Met de technologie is de relevantie van zoekresultaten in Google Search flink verbeterd.

Hoe werkt dat precies voor Google Assistant? Dat legt Google zelf uit aan de hand van een voorbeeld. Wanneer je bijvoorbeeld met de assistent praat over je aankomende trip naar Oostende deze zaterdag en je wil weten of het goed weer gaat zijn, dan zou Google Assistant moeten begrijpen dat je de weersvoorspellingen voor Oostende wilt zien zonder dat je dat moet specifiëren. In eerste instantie zal de BERT-technologie vooral dienen om de responsaccuraatheid op timers en alarmen te verhogen tot nagenoeg 100%.

Google Assistant reageert natuurlijker op je verzoeken. Image Credit: Google

De nieuwe functionaliteiten zijn voorlopig enkel beschikbaar in het Engels, maar Google hoopt dit stapsgewijs te kunnen uitrollen voor andere talen. Wil je meer halen uit Google Assistant? Lees dan zeker deze workshop voor de Google Nest Hub.