Nieuws

Facebookcomité bevestigt blokkering Trump, struikelt over levenslange ban

Het Facebookcomité heeft beslist dat Facebook in zijn recht was toen het Donald Trump blokkeerde, maar maakt wel een belangrijke kanttekening.

Update 06/05: Ondertussen heeft Trump zelf gereageerd op de beslissing, via zijn nieuwe blog (zie onderaan het artikel). Het Facebook Oversight Board (FOB) heeft zich dus uitgesproken tegen een terugkeer van voormalig president Donald Trump. Maar, tegelijkertijd fluit het comité Facebook wel terug in zijn overhaaste beslissing om de straf zomaar ‘voor onbepaalde duur’ (lees: levenslang) te laten gelden. Volgens het FOB zou een meer gebruikelijke ingreep, zoals een officiële waarschuwing of de permanente afsluiting van de specifieke account, beter geweest zijn.  

“Levenslange straf ongeoorloofd”

In een persmededeling motiveert het comité zijn beslissing: “Gezien de ernst van de inbreuken en het aanhoudende risico op geweld, had Facebook het bij het rechte eind om de account van de heer Trump op 6 januari te blokkeren en die maatregel op 7 januari nog eens te bevestigen. Desondanks was het niet gepast voor Facebook om een schorsing ‘van onbepaalde duur’ op te leggen. Het is niet toelaatbaar dat Facebook een gebruiker voor een onbepaalde duur van zijn platform weert, zonder te communiceren of en wanneer die account weer toegelaten kan worden”, klinkt het.

Het Oversight Board wil dat Facebook zijn beslissing binnen een termijn van zes maanden herbekijkt en op zoek gaat naar een “gepaste straf”. Zo wordt de kwestie eigenlijk nog maar eens op de lange baan geschoven. Op een uitspraak van Twitter, waar de oud-president het meest actief was, wordt het wellicht nog langer wachten. Vlak voor de uitspraak vandaag, raakte bekend dat Trump zijn alternatief op de sociale media gevonden heeft: een blog op zijn website, met een Twitter-achtige nieuwsfeed.

Trump: “Complete schande!”

“Wat Facebook, Twitter en Google gedaan hebben is een regelrechte schande en beschamend voor ons land”, schrijft hij op ‘From the Desk of Donald J. Trump‘. “De president van de Verenigde Staten is beroofd van zijn recht op vrije meningsuiting omdat de radicaal-links gekken bang zjin van de waarheid. Maar de waarheid zal hoe dan ook aan het licht komen, groter en sterke dan ooit tevoren. De Amerikaanse burgers zullen het niet dulden! Deze corrupte socialemediabedrijven moeten een politieke prijs betalen. Het mag nooit meer gebeuren dat ze ons verkiezingsproces vernietigen en decimeren”, klinkt het hard. Tot welk soort politieke actie Trump precies oproep, is niet duidelijk.

Bron: From the Desk of Donald J. Trump.

Neutraliteit  

Facebook liet bij de oprichting van het comité al verstaan dat het zich zou houden aan de uitspraken van het Oversight Board. Dat heeft voor alle duidelijkheid geen wettelijke macht en kan beslissingen ook niet afdwingen. In het vijfkoppige Facebook Oversight Board zetelen onder meer voormalig Deens premier Helle Thorning-Schmidt en Alan Rusbridger, gewezen hoofdredacteur van The Guardian. Hoewel het comité niet onder het financiële beheer van Facebook valt, wordt het wel gefinancierd met een fonds waaraan Facebook 130 miljoen dollar betaalde. In het charter dat de toezichthouders ondertekenden beloven ze onafhankelijk te oordelen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business