Nieuws

Primeur voor SpaceX: Starship-raket ontploft niet bij testvlucht

Na vele mislukte pogingen is een prototype van de Starship-raket van SpaceX eindelijk eens veilig kunnen landen na een testvlucht.

“De landing van de Starship was nominaal.” Met die eerder droge mededeling kondigde CEO Elon Musk rond half 1 vannacht het heugelijke nieuws aan. De nominale landing is nochtans een groot succes voor SpaceX. Bij eerdere testvluchten van de Starship-raket liep het vaak mis bij de landing. Eerdere prototypes ontploften op spectaculaire wijze. Hoewel Musk ook die hobbelige landingen als een succes ziet, zal hij ongetwijfeld blij zijn dat SpaceX deze volgende stap in hun project heeft gezet.

De testvlucht vond deze nacht plaats op de vaste uitvalsbasis van het ruimtevaartbedrijf in Boca Chica, Texas. Starship SN15, die naam wijst op het vijftiende prototype van de raket, steeg tot 10 km op om zich daarna horizontaal te draaien en in vrije val terug te landen. SpaceX wou tijdens die vrije val testen of de Raptor-motoren tijdig opnieuw zouden ontsteken zodat de raket weer verticaal zou draaien voor hij de grond raakte. Dat gebeurde, al was het even spannend toen er bij de landing onderaan de raket wat vlammen ontstonden. Een normale chemische reactie, legde SpaceX-ingenieur John Insprucker (die de livestream van commentaar voorzag) uit aangezien de raket methaan als brandstof gebruikt. Toch zorgde dat ervoor dat het tiende prototype van de Starship-raket kort na een succesvolle landing alsnog ontplofte. Dit keer konden de vlammen tijdelijk geblust worden met waterkannonnen zodat de raket de landing overleefde.

Starship SN16 en SN17 staan al klaar

SpaceX gaat de komende weken zijn tests met Starship nog flink opdrijven. Musk ontving vorige week de nodige licenties om testvluchten met drie verschillende prototypen uit te voeren. SN15 is na zijn eerste test met verve geslaagd, maar SN16 en SN17 staan al klaar voor hun vuurdoop. We zijn benieuwd of die raketten ook veilig weer naar de grond kunnen terugkeren. De eindbestemming van de Starship-raket is Mars. Dat is nog heel veraf, maar gisterenavond zijn we toch een klein stapje dichterbij gekomen.

Bekijk hieronder nog eens de beelden van de testvlucht. Ze zijn misschien minder spectaculair als wanneer er een raket ontploft, maar toch nog steeds zeer interessant om te zien (de raket stijgt op na 6 minuten en 30 seconden):

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business