Chipfabrikant IBM is erin geslaagd om de eerste 2nm chip te maken en bereikt hiermee een mijlpaal in de ontwikkeling van processoren.

Advertentie

Dankzij deze ontwikkeling zien we mogelijk binnenkort een flinke sprong in de CPU-technologie van onze toestellen. IBM onthulde gisteren ’s werelds eerste 2 nanometer chip. Dat deed het in een blogpost op zijn website. Het prototype van deze nieuwe technologie geeft ons alvast een blik op de mogelijkheden waar de volgende generatie van apparaten toe in staat zijn.

Momenteel wordt er gebruik gemaakt van 7nm chips. IBM is erin geslaagd om met de nieuwe chips meer transistoren te verwerken in een meer compact ontwerp. Dankzij de geavanceerde nanosheet technologie kon het naar verluidt 50 miljard transistoren verwerken in een chip die ongeveer even groot is als een vingernagel.

Flinke verbeteringen

“De vraag voor verbeterde chip-prestaties en energiezuinigheid blijft stijgen, zeker in een tijdperk van de hybride cloud, AI en het Internet of Things”, aldus de blogpost van IBM. “De nieuwe 2nm chip technologie van IBM helpt de vooruitgang van de state-of-the-art halfgeleiderindustrie, en kijkt naar de groeiende vraag. We projecteren 45 procent betere prestaties, of 75 procent minder energieverbruik, dan de meest geavanceerde 7nm node chips van vandaag.”

Dit zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat smartphones tot vier keer langer meekunnen op een enkele oplaadbeurt. Laptops zouden tevens veel sneller kunnen worden in ongeveer al hun taken. Ook zelfrijdende wagens kunnen hier mogelijk veel sneller door reageren op hun omgeving.

Deze ontwikkeling vindt vier jaar na die van de 5nm chips plaats. Helaas moet alles echter wel met de nodige voorzichtigheid benaderd worden. Het betreft hier nog steeds een eerste productie en proof-of-concept. Het zal ongetwijfeld nog enkele jaren duren alvorens we deze chips ook daadwerkelijk in onze smartphones, tablets en laptops zien verschijnen. We weten nu echter wel dat het mogelijk is. We kijken dus uit naar alle voordelen die het voor onze toestellen in petto heeft.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here