Nieuws

Natuurpunt lanceert ‘Pokémon Go voor dieren en planten’

Met een vernieuwde versie van de mobiele app ObsIdentify wil de natuurorganisatie Natuurpunt mensen en natuur dichter bij elkaar brengen.

De applicatie ObsIdentify lanceerde voor het eerst in 2017, maar sindsdien is de applicatie al enkele keren vernieuwd om ze laagdrempeliger te maken. Natuurpunt heeft vandaag versie 2.0 gelanceerd van de applicatie om een breder publiek aan te spreken. De bedoeling van ObsIdentify is om mensen op spelenderwijze de natuur in hun eigen tuin en omgeving te laten ontdekken. “Het is zoals Pokémon vangen in de natuur, een Pokémon Go voor dieren en planten”, zegt Hannes Ledegen van Natuurpunt aan VRTNWS.

ObsIdentify werkt als volgt. Je trekt een foto van een plant of dier en laad de afbeelding op in de applicatie. De foto kan ook een ouder beeld uit je galerij zijn. Natuurpunt heeft een beeldbank met meer dan 22.000 fauna- en florasoorten die veel voorkomen in België. Aan de hand van die databank zal de applicatie proberen de plant- of diersoort te identificeren zodat je weet wat er in je naaste omgeving leeft. ObsIdentify voegt nog enkele spelelementen toe. Zo kan je badges verdienen als je je waarnemingen bewaart en er zijn ook tijdelijke uitdagingen. Deze maand zijn die gefocust op het zoeken naar meikevers in je tuin of je tuin gastvrijer maken voor egels.

obsidentify natuurpunt

Voorlopig werkt ObsIdentify enkel op basis van beeldherkenning. Je kan met de applicatie geen opnames maken van vogelgeluiden. Natuurpunt sluit niet uit dat die functie met toekomstige updates kan toegevoegd worden.

Waardevolle kennis voor natuurbehoud

Door het gebruik van de applicatie veel laagdrempeliger te maken, hoopt Natuurpunt dat meer mensen de applicatie zullen downloaden. Nu heeft ObsIdentify ongeveer 312.000 downloads en 180.000 gebruikers in België en Nederland. “De natuur is een beetje zoals een vreemde taal: eerst lijkt het allemaal onbekend maar eens je wat basiskennis kan opbouwen ben je ermee vertrokken. ObsIdenitfy moet mensen dichter bij de natuur brengen”, aldus Ledegen.

De waarnemingen die je maakt kunnen waardevol zijn voor het natuurbeheer in ons land. Je kan de beelden die gebruikers maken bekijken op de website www.waarnemingen.be. Om beelden te delen moet je wel een account aanmaken. Natuurpunt vraagt wel om de applicatie alleen in de vrije natuur te gebruiken. Foto’s van kamerplaten of huisdieren zijn leuk, maar niet zo nuttig in het kader van natuurbescherming.

Wil je weten welke dieren en planten in je tuin leven? Download ObsIdentify gratis voor Android of iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business