Auro 3D

De nieuwe high-end AV-receivers van Denon, Yamaha en Marantz zullen niet alleen Dolby Atmos ondersteunen. Ook Auro 3D wordt een vaste waarde.

Advertentie

Het Vlaamse Auro Technologies is erin geslaagd om hun Auro 3D-technologie te integreren in de nieuwste AV-receivers van specialisten Yamaha, Denon en Marantz. Dat schrijft de 3D-audiopionier in een recente aankondiging. Voor Yamaha gaat het om de premium Aventage-serie en Denon lanceert de AVC-X8500HA 8K als nieuw paradepaardje.

Lees ook: Dolby verliest belangrijke zaak van Vlaamse 3D-audiopionier

Auro 3D

Voor Auro Technologies, dat gevestigd is in Mol, is dit een enorme stap vooruit. Al jaren wordt er gewerkt aan een levensecht 3D-audiomodel waarbij Dolby Atmos probeert de markt in te palmen. Auro 3D stond jaren in de schaduw en krijgt nu ook de kans om zich te bewijzen in de nieuwste AV-receivers van Sound United en Yamaha Music.

Vorig jaar verloor grootmacht Dolby nog een rechtszaak van Auro. Dolby kondigde in 2018 aan dat het gecomprimeerde audiosignalen ging afschermen vanaf 2020. “Dat zou betekenen dat onze technologie niet meer kan gebruikt worden in tv’s, soundbars, settopboxen en thuiscinema’s”, benadrukte CEO Rudy Van Duppen in de zomer van 2019. Vandaag liggen de kaarten anders. De Europese concurrentiewaakhond floot Dolby terug waarop die op zijn beurt de beslissing formeel weer introk.

Denon 8K-versterker

De nieuwe Denon AVC-X8500HA met 13 kanalen biedt 210W versterking en alle nieuwste 3D audioformaten. Dat is inclusief Dolby Atmos, DTS:X, DTS:X Pro, IMAX Enhanced en Auro 3D. Het nieuwe model zou nu haarscherp beeld moeten leveren dankzij een speciale “8K” HDMI-ingang met 8K/60Hz en 4K/120Hz video passthrough.

Bovendien ondersteunt het nieuwe HDR-formaat HDR10+ en Dynamic HDR. Dankzij een nieuwe HDMI-functie genaamd Quick Media Switching (QMS), kan de framerate van een bron direct worden omgeschakeld om schermuitval te voorkomen. 

De Denon AVC-X8500HA kost €3999 en is vanaf volgende maand verkrijgbaar.

Yamaha Aventage

En ook de drie nieuwe Yamaha Aventage-modellen over maar liefst zeven HDMI 2.1 aansluitingen die ieder 8K60/4K120 ondersteunen. Inclusief 8K/60, 4K/120, 4K/60, HDMI 2.1 en HDR10+. Ook Dolby Atmos, Auro 3D en DTS:X ontbreken hier natuurlijk niet.

Zowel de Yamaha RX-A8A, RX-A6A en RX-A4A zijn verkrijgbaar vanaf juli 2021 voor de startprijs van 1679 euro.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here