Nieuws

Mozilla Firefox in nieuw jasje gestoken

De browser Mozilla Firefox pakt uit met een volledig nieuw design om je internetsessies meer te stroomlijnen, zonder privacy te vergeten.

Mozilla analyseerde naar eigen zeggen 17 miljard clicks van gebruikers om te onderzoeken welke secties van de browser ze het meest gebruiken om naar hun favoriete websites te gaan. Uit dat onderzoek kwam voort dat de tabbladen (43% van alle clicks), de zoekbalk (33%) en de bladwijzers (5%) met voorsprong de meest bezochte secties van de browser zijn. Mozilla kwam ook tot de conclusie dat er nog grote culturele verschillen bestaan tussen hoe internetgebruikers overal ter wereld hun browser gebruiken. Daarover lees je meer in deze blogpost, wij beperken ons tot het nieuwe design van Mozilla Firefox.

Het nieuwe design richt zich op die onderdelen waar het meest op geklikt wordt, om ze te stroomlijnen voor een vlottere surfsessie. “We leven in een hectische tijd. Laat de browser in al die hectiek een software zijn waar mensen op kunnen vertrouwen en tot rust komen”, schrijft het bedrijf in de blog. Veel wijzigingen zullen onzichtbaar blijven, zoals snellere laadtijden, maar ook visueel ziet Firefox er na de update gestroomlijnder en moderner uit. Dit zijn de meest opvallende nieuwigheden in Mozilla Firefox.

Mozilla Firefox: wat is nieuw?

1. Snellere navigatie

De zoekbalk is de GPS die je door het internet leidt. Het navigeren naar een website mag niet meer vergen dan in het intypen van een url en duwen op de entertoets. Firefox voegt nog een paar kleinigheden toe om de zoekbalk nog sneller te laten functioneren. Plaats je cursor in de zoekbalk en je krijgt een lijst met de meest bezochte webpagina’s. Je kan aangeven of je bij een nieuwe zoekfunctie in Firefox wil blijven of gebruik wilt maken van een andere zoekmachine zoals DuckDuckGo. Het privacyschild waarschuwt je voor cookietrackers als je naar een website surft.

mozilla firefox zoekbalk

2. Sobere menu’s

Less is more; die logica heft Mozlla gehanteerd bij het herontwerpen van de instellingenmenu’s. Overbodige visuele elementen werden weggehaald om de menu’s overzichtelijker te doen ogen. Zo vind je sneller terug waar je naar op zoek bent.

mozilla firefox menu

3. Modernere tabs

Firefox ontdekte dat de tabbladen het vaakst gebruikt worden door de gemiddelde internetgebruiker. Gemiddeld zouden we bij een surfsessie vier tabbladen open hebben staan. Firefox heeft daarom de tabbladen visueel wat aangepakt om ze overzichtelijker te doen ogen. Open je een video op YouTube, dan toont Firefox dat in het tabmenu als je je op een andere pagina bevindt. Autoplay van een volgende video zal ook worden geblokkeerd totdat je op het tabblad klikt.

4. Minder notificaties

Niets is zo storend als overladen worden met notificaties. In Firefox had je al de optie om pop-ups voor veel pagina’s uit te schakelen, maar aan sommige notificaties valt nu eenmaal niet te ontsnappen. Denk maar bijvoorbeeld aan het toetreden van een online Zoom- of Google Meet-vergadering waarbij je altijd moet aangeven welke camera en microfoon je gaat gebruiken. Vroeger kreeg je daar altijd twee pop-upmenu’s voor, nu nog maar één.

mozilla notificaties
Image Credit: Mozilla

Deze vernieuwingen gelden voor alle platformen waar Firefox compatibel mee is. Voor de iOS-versie worden nog aparte aanpassingen gemaakt om de browser nog meer af te stemmen op het ontwerp van het besturingssysteem van Apple.

Aan de slag met het nieuwe design van Firefox

Het nieuwe design is vanaf vandaag beschikbaar voor desktop en mobiel. Ga via het hamburgermenu naar je browserinstellingen. Hier kan je de nieuwe update Firefox 89 binnenhalen. Herstart de browser en de nieuwe Firefox is geïnstalleerd. Na de installatie van de update kan je je browser ook een nieuw kleurthema geven. Kies je voor dark mode, of mag het wat meer kleur hebben? Dit kan je nadien natuurlijk nog altijd veranderen via het Add-ons- en Thema-menu. Wat vind jij van het nieuwe design? Laat het ons weten in de reacties.

mozilla firefox update
Krijg je deze pop-up te zien? Dan is de update gelukt!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business