European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

De Europese Unie wil een robuust kader opstellen voor een veilig digitaal paspoort voor alle burgers van zijn lidstaten.


Binnenkort wordt het mogelijk eenvoudiger om rond te reizen tussen verschillende Europese lidstaten met de komst van een nieuw digitaal paspoort. Dat meldde de Europese Commissie gisteren in een persbericht dat door techsite TechCrunch werd opgemerkt. Europa hoopt een overkoepelend systeem te ontwikkelen waarmee gebruikers hun identiteit kunnen verbinden met bijhorende documenten in een portefeuille.

Deze digitale portefeuilles zullen beschikbaar zijn voor zowel burgers als bedrijven. Ze zullen identificatie-gegevens bevatten, alsook andere gegevens die nodig kunnen zijn. Enkele daarvan zijn diploma’s, rijbewijzen of medische documenten. De portefeuilles zullen zowel door de lidstaten als de bedrijven ontwikkeld kunnen worden. Gebruikers zullen hun identiteit en de bijhorende documenten kunnen delen met buitenlandse instellingen en organisaties voor hun dienstverlening. De Europese Unie wil hiermee ook inzetten op de bescherming van de dataprivacy. Het wil gebruikers in staat stellen om zelf te kiezen welke data ze erin opnemen, en welke ze wanneer delen.

Digitaal Europa

“De Europese digitale identiteit zal ons in staat stellen om in elke Lidstaat te doen wat we thuis doen, zonder extra kost en met minder hindernissen”, aldus Eurocommissaris voor Digitale Economie en samenleving Margrethe Vestager. “En om dit te doen op een manier die veilig en transparant is. Zodat we zelf zullen beslissen hoeveel informatie we willen delen over onszelf, met wie en voor welke doeleinden. Dit is een unieke kans om ons allemaal verder te nemen in de ervaring van hoe het is om in Europa te wonen, en om Europeaan te zijn.”


De Europese Unie maakt nu reeds gebruik van elektronische identificatie volgens de eIDAS Regulation. Deze huidige opstelling werkt echter enkel op nationaal niveau. Er is geen onderlinge samenwerking tussen de landen, waardoor de systemen niet met die van andere lidstaten kunnen communiceren. Het nieuwe kader zou daarop verder bouwen. Er wordt een overkoepelend e-ID worden ontwikkeld, met bijkomende ondersteuning voor mobiele toestellen en de private sector.

De komst van dit digitale paspoort zal echter nog even op zich laten wachten. De Europese Commissie wil tegen september 2022 samen met de lidstaten een praktische uitwerking voorzien.