Telenet 5G Leuven

5G in België, een utopie? Nee hoor, we staan weer een stapje dichterbij. Ook Telenet werkt aan enkele tijdelijke privéprojecten in Leuven.

Advertentie

Telenet test samen met de stad Leuven, KU Leuven en imec de concrete mogelijkheden van 5G uit. De telecomoperator installeerde via een tijdelijke licentie zeventien 5G-zendmasten op verschillende plaatsen in Leuven. Onder meer de politie van Leuven test de technologie al actief uit. Dat doen ze om onder meer sluikstorters te betrappen, zet ze samen met Telenet mobiele camera’s met haarscherpe beelden in. Telenet wil via de verschillende proefprojecten de mogelijkheden van de nieuwe netwerktechnologie in kaart brengen.

5G voor overheid en bedrijven

Haarscherpe camerabeelden van sluikstorters permanent doorsturen naar de controlekamer van de politie, studenten die wateronderzoek doen op plaatsen zonder bekabeld netwerk en real time data willen capteren of bezoekers op een groot openluchtevenement een perfecte WiFi-verbinding geven. Het zijn maar enkele concrete projecten die Telenet op dit moment samen met de stad Leuven, de politie en de KU Leuven uittest.  

Samen met het stadsbestuur en imec installeerde de provider zeventien zendmasten om een breeddekkend 5G-netwerk uit te rollen in Leuven. De masten bevinden zich onder meer rond de imec-site, de KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten, de site rond De Hoorn aan de Vaart en het bedrijvenpark in Haasrode. Voorlopig gaat het om privé-5G-netwerken. Daardoor kan de consument in Leuven zelf nog geen gebruik zal kunnen maken van het supersnelle netwerk, laat Telenet weten.

KU Leuven

Ook tussen de Belgische provider en de KU Leuven lopen er enkele testprojecten. KU Leuven beschikt over een privaat glasvezelnetwerk. Daarop is het merendeel van haar gebouwen is aangesloten, maar voor een aantal studentenresidenties geldt dat niet. Die zijn voorlopig verbonden via straalverbinding of radioverbinding tussen twee antennes, waardoor stoorzenders en weersomstandigheden een impact kunnen hebben op de snelheid van het internet. KU Leuven wil de 5G-technologie in de toekomst ook inzetten in nieuwe of gerenoveerde gebouwen.

De universiteit gelooft ook in de voordelen van het supersnelle mobiele internet voor veldopstellingen voor onderzoek op plaatsen waar geen bekabeld netwerk mogelijk is. En het wil de technologie ook inzetten om WiFi ter beschikking te stellen op grote openluchtevenementen.  

5G in België

Intussen heeft de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd over de veiling van het 5G-spectrum. Daarmee staat ons land weer een stapje dichter bij de nieuwe netwerktechnologie en zouden we volgend jaar de eerste abonnementen met 5G kunnen zien.


Gerelateerde artikelen

Ericsson: ‘Tegen eind 2021 gebruikt half miljard mensen 5G’

Nog nooit ging de adoptie van een mobiele netwerktechnologie zo snel als bij 5G. Europa hinkt wel achterop ten aanzien van Aziatische landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here