Nieuws

PrintNightmare-patch veroorzaakt connectieproblemen met printers

Microsoft rolde een noodpatch uit om de PrintNightmare op te lossen, maar de patch veroorzaakt zelf problemen met printers.

Het gaat om een patch voor het Windows Print Spooler-programma, een tool waarmee je een printer kan delen met een heel netwerk. Beveiligingsonderzoekers van het Chinese bedrijf Sangfor ontdekte een kwetsbaarheid, die de naam PrintNightmare kreeg, waarmee hackers via het programma de beheerrechten van een computer over te nemen. Door een misverstand tussen Microsoft en Sangfor lekte de kwetsbaarheid per ongeluk uit en Microsoft maakte melding dat hackers ze ook actief uitbuitten. Een patch moest in spoedtempo worden ontwikkeld.

https://twitter.com/edwardzpeng/status/1409810304091889669

Zebra

Maar de security patch KB5004945 die een einde moet maken aan PrintNightmare blijkt zelf nog niet zonder problemen te zijn. Sommige gebruikers die er snel bij waren om de patch te installeren meldden dat na installatie hun computer en printer niet meer met elkaar konden verbinden. Je kan er de ironie vast wel van inzien. De connectieproblemen lijken zich vooral voor te doen bij labelprinters van het merk Zebra. Het is onduidelijk waarom precies printers van dit merk vatbaarder lijken te zijn dan andere merken.

De printerfabrikant heeft ondertussen al laten weten aan The Verge dat Microsoft al werkt aan een patch om dit specifiek probleem op te lossen en dat die binnen de twee werkdagen klaar zou moeten zijn. Als de problemen zich voordoen, raadt Microsoft aan ofwel de patch nog even terug te draaien of je printer opnieuw te installeren. Microsoft blijft Windows-gebruikers wel verzoeken de laatste updates zo snel mogelijk uit te voeren. De patch voor PrintNightmare is ook beschikbaar voor oudere versies van Windows, wat de ernst van de kwetsbaarheid alleen maar onderstreept.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business