De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo introduceert een nieuwe e-maildienst waarmee gebruikers zich kunnen beschermen tegen onzichtbare trackers.

Advertentie

Email Protection is de nieuwe gratis e-maildienst van DuckDuckGo. De dienst is echter niet geheel gelijk aan Gmail en Outlook. Hoewel gebruikers een @duck.com-adres krijgen, worden e-mails die naar het e-mailadres worden gestuurd eerst gestript van eventuele onzichtbare trackers. Daarna wordt een e-mail pas doorgestuurd naar de ontvanger. Gebruikers krijgen zelfs een melding van het aantal onzichtbare trackers dat is verwijderd.

Adverteerders gebruiken onzichtbare trackers onder meer om te zien wanneer en of een e-mail wordt geopend. Daarnaast krijgen adverteerders inzicht in de locatie van de lezer op het moment van openen en weten ze op welk apparaat het bericht wordt geopend. Uit onderzoek van computerwetenschapper Steven Englehardt blijkt dat naar schatting zeventig procent van nieuwsbrieven verborgen trackers bevat.

Omdat DuckDuckGo Email Protection gebruik maakt van een tussenkomend adres, kun je gebruik blijven maken van je eigen e-maildienst. Gebruikers kunnen zich met hun @duck.com-adres aanmelden voor onder meer nieuwsbrieven, waarna de dienst de e-mails gestript van alle trackers doorstuurt naar de e-maildienst van de gebruiker (zoals Gmail of Outlook). DuckDuckGo belooft daarnaast dat het geen e-mails of headers op zal slaan. De afbeeldingen die in nieuwsbrieven worden meegestuurd, blijven echter wel beschikbaar.

Bescherm je identiteit

Het is ook mogelijk om een ‘Private Duck Adress’ aan te maken. Dit @duck.com-adres maakt gebruik van een willekeurige naam, waardoor je identiteit beter beschermt wordt. Dit is handig als je bang bent dat een website jouw e-mailadres wil doorverkopen aan derde partijen.

Momenteel bevindt DuckDuckGo Email Protection zich in een bètafase. Je kunt je aanmelden voor de dienst door je in te schrijven voor een wachtlijst. DuckDuckGo belooft iedere dag nieuwe gebruikers toe te laten. Het zou dan ook niet lang moeten duren voordat je toegang krijgt.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here