Autonome drone

Een autonome drone heeft piloten van vlees en bloed geklopt in een race. Dat kan een belangrijke doorbraak zijn voor de drone-industrie.

Advertentie

Onderzoekers van de universiteit van Zürich (UZH) hebben een speciaal algoritme gecreëerd dat een autonome drone met grote precisie (en zonder te veel snelheidsverlies) een parcours laat afleggen. Hun werk kan de weg vrijmaken voor de efficiëntere inzet van drones voor reddingsoperaties, koerierdiensten en andere opdrachten. 

In het verleden maakten ingenieurs vereenvoudigde programma’s voor quadrotor-drones om hun ideale traject te berekenen. Dit keer hielden de wetenschappers veel meer rekening met de fysieke limieten van de drone. “Ons algoritme zegt aan de drone om voorbij de obstakels te vliegen, maar legt het toestel geen beperkingen op over de manier waarop het dat doet. De oude methode hield vast aan bepaalde referentiepunten in het parcours en bijhorende manoeuvres”, zegt doctoraatsstudent en initiatiefnemer Philipp Foehn van het UZH.  

Autonome drone vs. piloten

Om de menselijke piloten een eerlijke kans te geven (en de race fair te houden), konden ze oefenen op het parcours. Tegelijkertijd stelden de onderzoekers camera’s op die telkens de exacte positie van de drone registreerden, in realtime. Nadat zowel de bestuurders als de AI wat tijd kregen om te oefenen, bleek al snel snel dat die laatste steeds de snelste tijd aflegde. Ook de consistentie in prestaties en rondetijden lag hoger bij de autonome drone. 

Het experiment toont aan dat een doorontwikkeling van zo’n algoritme drones veel performanter kan maken. Ze kunnen ook meer complexe omgevingen de baas. De volgende stap is om het proces minder te laten afhangen van intensieve computerkracht. Dat kan in theorie met on-boardcamera’s, zodat de drone nog zelfstandiger wordt.