bitcoin

Een geheimzinnige vacature deed de geruchten aanwakkeren dat bitcoin binnenkort als betaalmiddel zou aanvaard worden op Amazon.


Amazon plaatst op 22 juli een vacature voor een ‘expert in digitale munten en blockchaintechnologie’ om te onderzoeken hoe klanten van de webwinkel betalen. Die expert moet een cryptostrategie gaan uittekenen voor Amazon. Hoewel de jobomschrijving verder nogal vaag bleef, ging de vacature al snel een eigen leven leiden. Geruchten ontstonden dat Amazon nog tegen eind dit jaar bitcoin zou aanvaarden als legitiem betaalmiddel. Sommigen beweerden zelfs dat Amazon een eigen cryptomunt wil gaan ontwikkelen. Door dat nieuws kende de koers van Bitcoin na enkele moeilijke weken nog eens een heropleving.

Maar de geruchten bleken te voorbarig. Een woordvoerder van Amazon liet aan Reuters weten dat er op dit moment nog geen concrete plannen zijn om bitcoin en andere cryptomunten toe te laten als betaalmiddel. Daarmee stopt Amazon bitcoin nog even in de koelkast, maar het valt niet uit te sluiten dat het ooit wel zo ver komt. Reuters schrijft dat Amazon wel zeer geïnteresseerd is in de cryptomuntenmarkt en het bedrijf gaat onderzoeken welke meerwaarde ermee kan gecreëerd worden op het e-commerceplatform. “We geloven dat de toekomst van e-commerce gebouwd is op moderne technologieën die snelle betalingen mogelijk maken. We willen die toekomst zo snel mogelijk naar Amazon brengen”, klinkt het. Interpreteer die woorden maar zoals je zelf wil.

Bitcoin als betaalmiddel?

Steeds meer bedrijven beginnen de piste van bitcoin als betaalmiddel te onderzoeken. Soms maken ze daarbij wel eens gekke bokkensprongen. Kijk maar naar Tesla. Het wagenbedrijf leek zich op te werken als een ambassadeur voor bitcoin, tot Elon Musk op een dag besloot volledig zijn kar te keren. Hij maakte zich naar eigen zorgen over de negatieve impact van zogenaamde cryptominers op het klimaat; al doet een lucratieve transactie in bitcoin vlak voor die mededeling een andere strategie vermoeden. Musk is stilaan op zijn tellen aan het terugtrekken en heeft de deur weer op een kier gezet voor bitcoin.


Wil bitcoin ooit definitief doorbreken als wettelijk betaalmiddel, dan zal de cryptomunt ook op de bijval van overheden en financiële instituten moeten rekenen. Die is er voorlopig nog niet; regulatoren maken zich zorgen over de beperkte controle die ze hebben op de koers. El Salvador is tot heden het enige land dat bitcoin heeft aanvaard als digitaal alternatief voor hun eigen valuta; Turkije heeft betalingen met cryptomunten verboden.