Nieuws

Microsoft protesteert tegen cloudcontract van 10 miljard dollar voor Amazon

Cloudcontract van 10 miljard dollar
Microsoft heeft geprotesteerd tegen de beslissing van het National Security Agency (NSA) om Amazon een cloudcontract van 10 miljard dollar te geven.

Microsoft heeft een bezwaar ingediend bij de Government Accountability Office (GAO) tegen het cloudcontract van 10 miljard dollar voor Amazon. Dat moet oordelen over uitgaven die de Amerikaanse overheid doet. Het nieuws komt van Nextgov, dat de documenten van het bezwaar kon inkijken.  

Cloudcontract van 10 miljard dollar

Volgens Microsoft heeft de NSA geen grondige evaluatie uitgevoerd voordat het de overheidsdeal voor het cloudcomputing-contract met Amazon Web Services liet doorgaan. Het nieuwe project met codenaam ‘WildandStormy’ zou maar liefst 10 miljard dollar waard zijn. Hoewel er maar weinig bekend is over het programma, zou een hooggeplaatste agent bij de inlichtingendienst hebben laten vallen dat de NSA van plan is om meer data naar commerciële cloudplatformen te verhuizen. 

John Sherman, information officer bij Defensie, bevestigde dat vorig jaar tegenover Fedscoop. Hij zei dat de overheid graag wou terugvallen op commerciële cloudaanbieders, als onderdeel van het nieuwe ‘Hybrid Compute Initiative’. De NSA heeft al laten weten dat ze “in overeenstemming met de gepaste federale regelgeving op het bezwaar zal reageren”.

Jarenlange strijd 

Het bezwaar van Microsoft is niet bepaald een verrassing te noemen. De twee techreuzen zijn al jaren in een strijd verwikkeld om een voet tussen de deur te krijgen bij het Amerikaanse Departement van Defensie. Tot enkele jaren geleden ging het om het Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-contract. Dat ging in 2019 uiteindelijk naar Microsoft, ook al voor een waarde van 10 miljard dollar. Toen was het Amazon dat protesteerde. Toenmalig president Donald Trump zou de onderhandelingen op een ongepaste manier beïnvloed hebben, door hevige kritiek te geven op (toen nog) Amazon-CEO Jeff Bezos. 

Vorige maand liet het Pentagon in een persmededeling weten dat het contract met Microsoft opgezegd werd, wegens “veranderende noden”. Microsoft heeft geprobeerd om Azure te ontwikkelen, een cloud computing-platform voor veiligheidsdiensten. In december van 2020 liet Microsoft weten dat Azure Government Top Secret (een nieuw cloudplatform voor gevoelige informatie) voltooid was.  

Het is niet duidelijk of Microsoft wou dat de NSA zijn Azure-platform zou gaan gebruiken voor het nieuwe WildandStormy-project. Volgens het bezwaar van Amazon zou de NSA tegen 29 oktober formeel moeten reageren op de klacht. Noch Microsoft, Amazon of de NSA blijken bereid tot commentaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business