Nieuws

OPPO zet volop in op smartphonefotografie met innovatieve beeldtech

Smartphonefotografie OPPO
OPPO heeft donderdag tijdens zijn Future Imaging Technology-event een ambitieus plan uit de doeken gedaan rond smartphonefotografie.

Het gaat om verschillende doorbraken in smartphonebeeldtechnologie, waaronder upgrades van sensoren, modules en algoritmen. Centraal staan een nieuwe generatie RGBW-sensor, continue optimische zoom van 85-200 mm, vijf-assige OIS-technologie en OPPO’s nieuwe underscreen-camera die nieuwe AI-algoritmes gebruikt. 

Door die nieuwe technieken te combineren wil OPPO een grote sprong voorwaarts maken als het aankomt op beeldtechnologie voor smartphones. De lichtgevoeligheid, het zoomvermogen en de stabilisatie krijgen een serieuze kwaliteitsinjectie.  

Nieuwe generatie RGBW-sensor 

De nieuwe RGBW-sensor die OPPO ontwikkelde verbetert de lichtgevoeligheid met verbeterde kleurprestaties. Om dat te bereiken gebruikt de fabrikant extra witte subpixels, slimme DTI-technologie en het vertrouwde 4-in-1-pixelalgoritme voor een grotere beeldresolutie. De combinatie van die technieken zorgt er volgens OPPO voor dat de nieuwe sensor 60 procent meer licht kan vastleggen dan zijn oudere smartphonelenzen. Ruis zou ook nog eens met wel 35 procent kunnen afnemen, met scherpere beelden in donkere omgevingen als resultaat.

De nieuwe RGBW-sensor is ontwikkeld met geavanceerde fabricage- en verwerkingstechnologie, waardoor er meer rekenkracht is om complexe algoritmen uit te voeren. Zo wordt de hoeveelheid gegevens die via de witte pixels van de sensor wordt geëxtraheerd, gemaximaliseerd. Het gepatenteerde 4-in-1-pixelalgoritme van OPPO helpt de kleurprestaties van de sensor aanzienlijk te verbeteren, waardoor problemen met kleurnauwkeurigheid en moirépatronen worden voorkomen. Bovendien beweert de fabrikant dat zijn toonaangevende DTI-pixelisolatietechnologie en DeepSi-verwerking crosstalk op subpixelniveau  op een effectieve manier helpen voorkomen. De volgende generatie RGBW-sensor is niet alleen in staat om foto’s bij weinig licht te maken, maar kan portretten ook expressiever maken in zowel foto als video met verbeteringen aan de huid, textuur en contrast. De nieuwe sensor wordt vanaf Q4 2021 commercieel uitgebracht in OPPO-producten. 

85-200 mm continue optische zoom 

De nieuwe cameramodule van OPPO realiseert een vloeiende optische zoom van 85 tot 200 mm. Om dat te bereiken heeft de fabrikant zijn module volledig herontworpen op hardwareniveau. Die maakt voor het eerst gebruik van G+P (glas + plastic)-lenstechnologie en introduceert twee ultradunne, zeer nauwkeurige asferische glaslenzen die optische effecten, zoals het minimaliseren van strooilicht, aanzienlijk verbeteren.

De innovatieve toepassing van een tunnelmagnetoresistentie (TMR)-sensor stelt de lenzen in de cameramodule in staat om met meer stabiliteit en precisie te bewegen. De verbeterde geleidingsasmotor verhoogt de dynamische kanteling waarop het lenssysteem kan worden bewogen, waardoor continue optische zoom bij hogere vergrotingen eenvoudig wordt ondersteund. 

Vijfassige beeldstabilisatie (OIS) 

OPPO’s vijf-assige beeldstabilisatie (OIS) garandeert duidelijkere snapshots. Dat stelt de systeemprocessor in staat om bewegingsgegevens van de gyroscoop te ontvangen, te analyseren en op te splitsen in zijn respectievelijke componenten via algoritmen. De gegevens worden vervolgens doorgegeven aan de twee beweegbare componenten: de lens en de beeldsensor, die vervolgens worden aangedreven door kogellagermotoren en geheugenmetaal. 

Wanneer de beweging relatief klein is, worden beelden voornamelijk gestabiliseerd door lens-shift OIS om horizontale (X) en verticale (Y) verschuivingen te compenseren. Wanneer de amplitude van de beweging echter relatief groot is, zal ook sensor-shift OIS worden gebruikt, waarbij naast horizontale verschuivingen (x) en verticale verschuivingen (y) ook rollen wordt gecompenseerd, samen met algoritmecompensatie om stabilisatie op vijf assen in de ruimte te realiseren. 

Dit maakt een maximale stabilisatiehoek van ±3° mogelijk, drie keer meer dan traditionele OIS-technologie op mobiele apparaten, terwijl de sensor ook kan schakelen met een precisie van 2 μm. Voor nachtelijke of bewegingsopnamen kan de gepatenteerde algoritmetechnologie van OPPO helpen de stabiliteit, helderheid en kleurprestaties aanzienlijk te verbeteren door de trillingscompensatie-prestaties met maximaal 65 procent te verhogen. OPPO’s vijfassige OIS wordt vanaf het eerste kwartaal van 2022 commercieel uitgebracht in OPPO-producten. 

Under-screen-camera met krachtige AI 

Ten slotte toonde OPPO ook zijn volgende generatie camera-oplossing onder het scherm voor toekomstige smartphones. De innovatieve pixelgeometrie zorgt voor een scherm van hoge kwaliteit (400 ppi) in het cameragebied onder het scherm. Met behulp van transparante bedrading en een nieuw ontwerp is het resultaat een veel fijnere weergavekwaliteit en soepelere visuele ervaring. Met elk pixelcircuit dat slechts 1 pixel (“1-op-1”) in het scherm aanstuurt en de nauwkeurige algoritmische compensatietechnologie van OPPO, worden de chromaticiteit en helderheid van het hele scherm nauwkeuriger geregeld, met een afwijking van slechts ongeveer 2 procent en een verbeterde schermlevensduur van maximaal 50 procent. 

Daarnaast heeft het U.S. Research Institute van OPPO een reeks AI-algoritmen voor beeldverwerking ontwikkeld – waaronder diffractiereductie, anticondensatie, HDR en AWB – om de beeldkwaliteit van de camera onder het scherm verder te optimaliseren. OPPO’s diffractiereductiemodel is getraind met behulp van tienduizenden afbeeldingen om problemen te beheersen die worden veroorzaakt door diffractie aan de lichtbron, waardoor gebruikers duidelijkere, natuurlijker ogende beelden kunnen vastleggen. 

Investeren in onderzoek 

Momenteel heeft OPPO 6 onderzoeksinstituten, 5 R&D-centra en tientallen Imaging Labs verspreid over de hele wereld, waaronder het nieuwe Imaging Lab in Hyderabad, India, en het Imaging Lab in Yokohama, Japan, dat verantwoordelijk is voor een aantal zelf ontwikkelde beeldvormingstechnologieën van OPPO in de Reno-serie. 

Je kan de volledige presentatie van OPPO herbekijken op YouTube: 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business