Nieuws

Instagram gaat leeftijd van gebruikers controleren

Het socialmediaplatform wil minderjarigen beter beschermen tegen pestgedrag en advertenties. Daarvoor moeten ze wel eerst je leeftijd weten.

Het dochterplatform van Facebook is volop bezig om minderjarige gebruikers beter te beschermen. De instellingen van minderjarige accounts zullen worden aangepast zodat volwassenen en adverteerders hen moeilijker kunnen vinden. Instagram wil eveneens mogelijk schadelijke content achter een leeftijdsbarrière stoppen zodat minderjarigen niets kunnen zien wat niet voor hun ogen bestemd is. Om de nieuwe maatregelen van kracht te kunnen laten gaan, zal Instagram actiever de leeftijd van haar gebruikers gaan monitoren.

In een eerste instantie zal het socialmediaplatform steunen op de bereidwillige medewerking van haar community. Wie zijn of haar geboortedatum invult in de accountinstellingen is er al vanaf. Instagram vraagt sinds 2019 naar je geboortedatum wanneer je een account aanmaakt. Heb je dat nog niet gedaan, dan mag je je binnenkort verwachten aan veel notificaties die je verzoeken dat in orde te brengen. Doe je dat dan nog altijd niet, dan kan je bepaalde content niet meer openen en vanaf een gegeven moment zal je Instagram zelfs niet meer kunnen gebruiken zonder eerst je leeftijd in te geven. Dat schrijft Pavni Diwanji, VP of Youth Products, in deze blogpost. De blog specifieert niet wat de uiterlijke deadline is.

Zonder je geboortedatum kom je niet meer verder. Image Credit: Instagram

Leeftijd controleren met algoritmen

Het gaat echter verder dan dat. Instagram is zich ervan bewust dat jongeren zich in de online wereld wel eens ouder durven voordoen dan ze werkelijk zijn. Dat zal helaas niet pakken. Aan de hand van algoritmen kan Instagram op basis van je gedrag je leeftijd schatten. Als de schatting niet overeenkomt met de leeftijd die jij hebt opgegeven, dan zal Instagram je daar op aanspreken. Omdat die algoritmen nog in volle ontwikkeling zijn, zal het socialmediaplatform daar op een later tijdstip meer inzicht in verschaffen. We zijn benieuwd hoe Instagram die leeftijdscontrole gaat aanpakken zonder onze privacy in gedrang te brengen.

instagramleeftijdontspanningslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals