Nieuws

FluBot-malware gaat weer rond in België

FluBot malware
Na een enorme golf aan smishing in mei dit jaar is de FluBot-malware terug. Belgische providers onderscheppen 2 miljoen berichten per dag.

In mei kreeg een groot deel van de Belgen via sms berichten die zogezegd vanuit Bpost werden verstuurd. Achter de links in de sms’jes zit FluBot-malware die de controle over je smartphone kan overnemen als je alle stappen doorloopt. Sinds vorige week hebben Telenet, Proximus en Orange samen zo’n 14 miljoen FluBot-sms’jes onderschept. Toch komt er nog heel wat door tot bij gebruikers.

Wat is FluBot?

Zoals de naam het zelf zegt gaat het om malware die je uiteindelijk zelf installeert op je smartphone, maar daarna volledig de controle overneemt. FluBot kan na installatie toegang krijgen tot betaalmiddelen en andere apps of gegevens. Providers zoals Orange hebben hun klanten eerder al aangeraden om hun smartphone terug te zetten naar fabrieksinstellingen nadat ze op zo’n link zouden geklikt hebben.

Wat kan je doen?

Om FluBot geen toegang te geven tot je smartphone is het vooral belangrijk om de sms’jes met malware (ook smishing genoemd) niet te openen en meteen te verwijderen. Je kan eventueel de afzender ook blokkeren. Heb je toch op zo’n link geklikt en heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Zet dan je smartphone terug naar fabrieksinstellingen of gebruik ‘veilige modus’ indien mogelijk. Je kan tot slot ook altijd een screenshot maken van het bericht en doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

Intussen proberen Europese cybersecuritydiensten, het BIPT en het Centrum voor Cybersecurity België te achterhalen wie er achter deze golf aan FluBot-malware zit.

beveiligingmalware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen