De Inspiration4-missie is spoedig verlopen. Na Virigin Galactic en Blue Origin zorgt SpaceX voor een nieuwe doorbraak in ruimtetoerisme.

Advertentie

Woensdagnacht begonnen de vier ruimtereizigers van de Inspiration4-missie aan hun onvergetelijke reis. De crew bestond uit gezagvoerder Jared Isaacman, een professor geologie,  een data-ingenieur en een verpleegster uit een kinderziekenhuis. Er was geen professionele astronaut mee aan boord, al zaten de ingenieurs van SpaceX wel vanop de grond aan de knoppen zodat de passagiers niet zelf de capsule moesten besturen. Ze kregen ook alle vier een astronautenopleiding van enkele maanden zodat ze in geval van nood wel hun plan konden trekken.

Drie dagen lang maakte de passagiers baantjes rond de aarde. Daarmee ging de ruimtereis van SpaceX een stuk verder dan de burgermissies van Virgin Galactic en Blue Origin, die een suborbitale vlucht maakten en slechts enkele minuten effectief in de ruimte doorbrachten. In de nacht van zaterdag op zondag werd de landing ingezet. De capsule maakte om 1 uur ’s nachts een veilige landing voor de kust van Florida. “Dit was een geweldige rit”, waren de eerste woorden van Isaacman toen hij weer beide voeten op de grond had.

inspiration4 landing
De Crew Dragon landt veilig in de Atlantische Oceaan. Image Credit: SpaceX

De ruimte is van iedereen

De landing werd op een spontaan applaus onthaald in de controlekamers van SpaceX. “Jullie missie heeft de wereld getoond dat de ruimte voor elk van ons is”, klonk het bij het ruimtevaartbedrijf. Het succes van de Inspiration4 vormt een belangrijke doorbraak voor SpaceX. Het bedrijf wil van commerciële ruimtereizen een lucratieve business maken. Op termijn wil SpaceX burgerpassagiers helemaal tot bij het ISS brengen en hen daar enkele dagen laten verblijven. Die droom lijkt nu helemaal niet meer zo veraf. Omwille van de hoge prijzen voor een ticket is het nog veel te vroeg om te stellen dat ruimtereizen voor iedereen zijn weggelegd, maar de ruimte komt wel steeds dichterbij voor Jan met de pet.

Voor wie nog een leuke Netflix-kijktip wil: een filmploeg volgde de voorbereidingen van de passagiers van dichtbij. In vijf afleveringen (de laatste aflvering verschijnt op dertig september) krijg je een unieke blik achter de schermen bij SpaceX.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.