WhatsApp, Instagram, Facebook Homescreen

Facebook bijt van zich af na een vernietigend rapport over de effecten die Instagram heeft op het welzijn van jongeren.

Advertentie

Op 14 september kopte Wall Street Journal dat een onderzoek had aangetoond dat Instagram zeer schadelijk is voor de mentale gezondheid van jongeren. Het onderzoek concludeerde onder andere dat overmatig gebruik van sociale media zoals Instagram kan leiden tot een aangetast zelfbeeld, slaapstoornissen, eenzaamheid en andere mentale problemen. De effecten zouden het sterkst zijn bij tienermeisjes. Wall Street Journal wierp nog een extra steen door te stellen dat Facebook de resultaten van het onderzoek in de doofpot had willen stoppen.

Het socialmediabedrijf deed snel een beroep op haar recht op weerwoord. In een blog schreef Nick Clegg dat Wall Street Journal een wel erg eenzijdige conclusie had getrokken. Hij wordt daar vanochtend in bijgestaan door Pratiti Raychoudhury, hoofd van de onderzoeksafdeling van Facebook. De cijfers moeten in het juiste perspectief worden bekeken, luidt het standpunt van het bedrijf.

Positieve effecten van Instagram

Onderstaande grafiek die Facebook met ons deelt, schetst een veel genuanceerder verhaal dan dat Wall Street Journal naar buiten bracht. Voor sommige mentale problemen blijkt zelfs dat Instagram juist een positief effect kan teweegbrengen bij jongeren. 57% van de meisjes die deelnamen aan het onderzoek voelde zich dankzij Instagram minder depressief, 51% minder eenzaam en 40% minder angstig. Bij minder dan 1% zou het gebruik van sociale media effectief suïcidale gedachten hebben opgewekt.

Er is één domein waar Facebook niet anders kan dan zich gewonnen geven. Zo gaf één op de drie tienermeisjes aan dat ze zich door Instagram onzeker voelen over hun eigen lichaam. Bij jongens blijkt deze bijwerking gelukkig minimaal te zijn.

Jongeren beter beschermen

Facebook brengt deze blogpost niet naar buiten om de problemen te minimaliseren. De discussie of sociale media ons mentale welzijn negatief kunnen beïnvloeden woedt al jaren. Het socialmediabedrijf wil duidelijk maken dat er zowel positieve als negatieve effecten verbonden zijn aan het gebruik van hun platformen en het dus te gemakkelijk is om hen daar als schuldige voor aan te duiden. Instagram heeft de voorbije jaren ook nieuwe maatregelen ingevoerd om jongeren beter te beschermen.

  • Lees hier hoe Instagram jongeren probeert te beschermen

Gerelateerde artikelen

Mentale gezondheid & technologie: Eerste hulp bij ‘technologitis’!

Over de impact die technologie heeft op onze mentale gezondheid bestaan heel wat tegenstrijdige meningen. Maar wellicht moeten we het verhaal niet zo zwart-wit maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here