Nieuws

China verbiedt alle transacties met cryptomunten

china cryptomunten
De Chinese centrale bank heeft een nieuwe maatregel aangekondigd die een effectief verbod legt op de handel in cryptomunten.

Hoewel China de grootste markt wereldwijd is voor de handel in cryptomunten, heeft de overheid er nooit echt veel van moeten weten. In 2019 legde China al eens een ban op de verkoop van cryptomunten, maar die bleek weinig effect te hebben. Een nieuwe maatregel uitgesproken door de Chinese centrale bank lijkt haar beoogde effect niet te zullen gaan missen. Voortaan zullen alle transacties in digitale munten als illegale praktijken worden beschouwd. China ziet cryptomunten vooral als een gevaarlijke investering of een manier om geld wit te wassen en ook het hoge energieverbruik door cryptominers spreekt niet in hun voordeel.

Concreet betekent dat wie een account op een tradingapp zoals Binance heeft, strafbaar zou kunnen zijn. Die applicaties zijn logischerwijs voortaan ook verboden voor Chinese gebruikers. Bloomberg merkte al op dat de grootste cryptoplatformen Chinese gebruikers zich niet meer laten registreren en/of bestaande accounts aan het verwijderen zijn. Zoals te verwachten kwam het nieuws hard aan op de markt. Bitcoin maakte vrijdag een duik van zeven procent, Ethereum ging zelfs meer dan tien procent achteruit. Eén Bitcoin is nu 37.429,38 euro waard.

Digitale yuan

Haaks op het verbod op cryptomunten staat de snelle groei van de digitale yuan. China lanceerde op 1 juli officieel de digitale tegenhanger van haar nationale munt. De munt werkt op dezelfde manier als cryptomunten. 21 miljoen Chinezen zouden de digitale yuan al in hun portefeuille hebben zitten en er zijn al voor 34,5 miljard yuan (4,5 miljard euro) aan transacties mee uitgevoerd. Waarom een digitale yuan wel interessant is voor China is omdat deze wordt uitgegeven door de grootste bank van het land en de overheid de munt daardoor dus onder controle kan houden.

Peking is haar grip op de technologiesector aan het versterken. Ook de gamingsector kreeg onlangs stevige beperkingen opgelegd. Chinese kinderen mogen voortaan nog maar drie uur per week gamen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business