Nieuws

Amazon stelt Astro voor, een robot op wielen voor thuisgebruik

Astro is het nieuwe paradepaardje van Amazon. Rijdt deze vreemde robot binnenkort door onze huiskamers rond?

Amazon heeft gisteren een lanceringsevenement gehouden om nieuwe Echo-producten voor te stellen, zoals de Echo Show 15. Er is echter één gadget dat alle aandacht naar zich wist te zuigen: Astro. Dit is Amazon’s allereerste robot voor thuisgebruik. Volgens Amazon heeft iedereen binnenkort wel een robotbutler thuis en Astro is de eerste stap richting die toekomst.

Maak kennis met Astro. GIF: Amazon

Alexa op wielen

Astro heeft zacht gezegd een bizar ontwerp. Het lijkt op het eerste zicht op een robotstofzuiger op wielen waar een smart display aan vastgemaakt is. De robot is ongeveer 60 centimeter hoog en weegt een kleine tien kilogram. Het gezicht van de robot is een touchscreen met twee grote sensoren die zich als ogen gedragen. Volgens Amazon kunnen die ‘ogen’ van grootte veranderen om gezichtsuitdrukkingen na te bootsen. De kers op de taart is een uitklapbare camera waarmee de robot over tafels kan kijken.

Onder de motorkap heeft Astro vijf motoren die de robot aansturen: één voor elk (groot) wiel, twee om het display te kunnen draaien en één voor de camera. De sensoren in het display kunnen objecten herkennen zodat de robot zich vrij autonoom door je huiskamer kan verplaatsen. De robot is ook in staat om de personen in je huis te herkennen.

Waarom zou je nu een robot in je huis willen hebben? Amazon legde tijdens het evenement uit wat Astro allemaal kan. Astro is in feite een ‘Alexa op wielen’: je kan het smart display gebruiken om mee te videobellen, muziek af te spelen, etc. Alles wat een smart display moet kunnen, maar ook niet veel meer, al kan je nog objecten tot 2kg laten ronddragen. Astro kan ondanks zijn gelijkenissen met een robotstofzuiger je huis niet schoonmaken en kan geen trappen oplopen. De bediening verloopt via stemcommando’s of via een smartphone-applicatie. Is de batterij bijna leeg, dan gaat de robot zelf naar zijn docking station.

Absurd en gevaarlijk

Astro zal bij lancering een duizend euro kosten, maar zal zeer beperkt beschikbaar zijn, liet Amazon weten. De robot is de eerste van zijn soort, dus de technologie staat nog niet helemaal op punt. Ontwikkelaars die mee aan de robot werkten, noemden het zelfs een ‘absurd en gevaarlijk’ gadget dat Amazon eigenlijk niet commercieel zou mogen lanceren. Het zal dus nog wel enkele jaren duren vooraleer iedereen een robotbutler heeft. Astro is zonder twijfel nu al het vreemdste smarthome-product dat we ooit zagen. Zou jij er één willen? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business