Nieuws

Rusland dreigt ermee YouTube te blokkeren

YouTube is in een conflict verzeild geraakt met Rusland. De Russische telecomwaakhond dreigt er zelfs mee YouTube te verbannen.

YouTube besloot dinsdag om de kanalen van RT DE en Der Fehlende Part te schorsen omdat die fake news zouden verspreiden. Die beslissing schoot bij de Russen in het verkeerde keelgat, aangezien de twee kanalen gelinkt zijn aan Moskou. Televisiezender RT is een meertalig televisienetwerk dat wordt gefinancierd door het Russische ministerie van Pers en Massacommunicatie. Het televisiekanaal heeft daardoor de perceptie een propagandatool van Rusland te zijn. De mediawaakhond Roskomnadzor dreigt nu met zware tegenmaatregelen als YouTube de ban niet wil opheffen. Moederbedrijf Google riskeert een boete van 1 miljoen roebels (11.805 euro) als de accounts niet in ere hersteld worden. Blijkt dat niet voldoende te zijn, dan zou YouTube zelfs kunnen afgesloten worden.

Rusland beschouwt de beslissing van YouTube als een rechtstreekse aanval. Woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov sprak zelfs van een ‘informatie-oorlog’. Volgens zijn kabinet handelde YouTube in opdracht van de Duitse autoriteit om Moskou het zwijgen op te leggen. ‘Systematische represaillemaatregelen’ zouden dan ook op hun plaats zijn. Naast YouTube zullen vermoedelijk ook enkele Duitse mediakanalen die in Rusland beschikbaar zijn eraan moeten geloven. De woordvoerder van de Duitse regering heeft via het persagentschap TASS wel duidelijk gemaakt dat er geen sprake is geweest van overheidsinmenging.

Geen blufpoker

Wanneer Rusland dreigt met tegenmaatregelen, dan spelen ze meestal geen blufpoker. De overheid heeft er in het recente verleden niet voor teruggedeinsd om sociale mediaplatformen zware sancties op te leggen. Onlangs maakte Rusland aan Twitter nog maar eens duidelijk wie de baas is toen Twitter weigerde tweets van Navalny-sympathisanten te verwijderen. Ook Facebook, Google, TikTok en Telegram hebben al akkefietjes uitgevochten met de Russische overheid. Het gebruik van berichtenapplicatie Telegram was twee jaar lang verboden in Rusland.

Poetin is geen grote fan van sociale media, hij is op geen enkel platform persoonlijk actief, en zou de invloed van Amerikaanse technologie in zijn land liefst zo beperkt mogelijk houden. Meestal schikken de technologiebedrijven zich uiteindelijk wel naar zijn wensen om verdere sancties te voorkomen. We zijn benieuwd of YouTube wel voet bij stuk durft houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business