Nieuws

Brave vervangt Google door haar eigen zoekmachine

Google moet plaats ruimen als standaard zoekmachine in de Brave-browser. Brave heeft immers haar eigen alternatief achter de hand.

Brave Browser lanceerde haar zoekmachine in juni als een privacyvriendelijk alternatief voor Google Search. Volgens Brave CEO Brendan Eich is de zoekmachine een groot succes. Tijdens de eerste maanden werden gemiddeld 80 miljoen zoekopdrachten per maand ingegeven in Brave Search. “Onze gebruikers zijn duidelijk blij met de uitgebreide privacy-oplossingen die we bieden als alternatief voor de Big Tech”, klinkt het in de blog. Daarom zal Brave Search voortaan de default zoekmachine zijn als je de meest recente versie van de browser opent op desktop of mobiel, en niet langer meer Google. Dit zal het gebruik van de Brave-zoekmachine alleen maar ten goede komen.

Eigen index

Wat onderscheidt Brave Search van andere zoekmachines die zich als een privacyvriendelijk alternatief in de markt zetten? DuckDuckGo is nog steeds afhankelijk van de index van Google om de zoekresultaten zo accuraat mogelijk te maken. Brave werkt met een volledig onafhankelijke zoekindex. Die maakt af en toe nog wel eens een foutje, maar daar is Brave volop aan aan het sleutelen.

Verder kan je er bij gebruik van Brave Search op beide oren slapen dat je niet zal worden getrackt voor advertenties. De zoekmachine sluit persoonlijke informatie zoals IP-adressen volledig af voor websitebeheerders en adverteerders. Die krijgen slechts toegang tot beperkte statistieken over het werken van de zoekmachine. Voor wie privacy hoog in het vaandel draagt, is de zoekmachine van Brave zeker het proberen waard.

Advertenties

Brave zal wel enkele aanpassingen maken aan haar businessmodel rond de browser. De gratis versie zal binnenkort advertenties krijgen. Om gebruikers toch een advertentievrije ervaring te blijven bieden zal de browser een Premium-abonnement lanceren. Vanaf wanneer dit beschikbaar is, lijkt nog geen tijdlijn voor bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business