Nieuws

Belgische zonnewagen vertrokken aan rit van 2500 kilometer doorheen Marokkaanse Sahara

Belgische Zonnewagen Marokko
Het Belgische Agoria Solar Team is vertrokken met zijn zonnewagen in Marokko. Het gaat om een tocht van 2500km in 5 dagen tijd.

Het Agoria Solar Team is deze ochtend gestart aan de Solar Challenge Morocco 2021 met de BluePoint Atlas zonnewagen. Als derde team mochten de studenten van de KU Leuven vertrekken met hun wagen op zonne-energie. Het Belgische team zal op vijf dagen tijd 2500 kilometer afleggen door de Sahara en het steile Atlasgebergte.

Uitdagende start

De start van de Solar Challenge Morocco vond deze ochtend plaats aan het voetbalstadion van Agadir. De BluePoint Atlas mocht als derde team starten aan de rit van 2500 kilometer. Enkel het Nederlandse Solar Teams uit Delft en Groningen ligt voor hun. Een eerste uitdaging voor het team was om succesvol de stadskern uit te rijden, dit tussenin het hectische Marokkaanse verkeer met vele rotondes en verkeerslichten. Dankzij strategische keuzes en een strakke communicatie zijn de Leuvense studenten er in de eerste kilometers al in geslaagd om het team uit Delft in te halen, en rijdt zo momenteel op een drietal minuten achter de koploper. Straks zal het Belgische team beginnen aan een uitdagende klim van 1800 meter in het Atlasgebergte die de zonnewagen stevig op de proef zal stellen. Het team doelt om vandaag al de eerste plaats in de rangschikking te bemachtigen.

Het Belgische Solar Team schat aan te komen rond 17u30 Belgische tijd.

Zonnewagen: zonne-energie door Marokko

De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2.500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Op vijf dagen tijd zal het Belgische team vijf etappes van elk 500 kilometer moeten afleggen, dit doorheen de Marokkaanse Sahara en langs het steile Atlasgebergte. Het studententeam van de KU Leuven zal deelnemen met de BluePoint Atlas, de negende Belgische zonnewagen. De zonnewagen weegt 170 kilogram, heeft een autonomie van 700 kilometer zonder zon en haalt snelheden tot wel 150 kilometer per uur. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werden de Belgen zowel Europees- als wereldkampioen. De wedstrijd start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. De volledige route kan hier worden teruggevonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business