Blue Origin wil tegen het einde van het decennium een ruimtekantoor bouwen waar bedrijven kunnen wonen en werken.


Heb je er ooit van gedroomd om in de ruimte te kunnen wonen en werken? Die droom zou sneller werkelijkheid kunnen worden dan je denkt. Blue Origin heeft via Twitter haar plannen onthuld om een commercieel ‘ruimtekantoor’ te bouwen genaamd Orbital Reef. Blue Origin zal hiervoor de krachten bundelen met Sierra Space, Boeing en Genesis Engineering.

Orbital Reef is een multifunctioneel industriepark dat ongeveer even groot als het ISS moet worden. Bedrijven en overheidsdiensten zullen de mogelijkheid krijgen om er een kantoorruimte neer te zetten en er zelfs hun maatschappelijk zetel van te maken, lezen we in het persbericht. Blue Origin zal transport van en naar het ruimtekantoor te reizen voorzien, maar omdat het nogal ver is om elke dag tussen ruimte en aarde te pendelen kunnen werknemers ook in het ruimtestation verblijven. Ook toeristen zullen natuurlijk welkom zijn. Een professionele crew van Blue Origin zal het ruimtestation permanent bemannen om alles in goede banen te begeleiden.


Operationeel tegen 2030

Tegen wanneer moet dit alles klaar zijn? Een exacte datum durft Blue Origin er nog niet op te plakken, maar ze mikken wel op ‘de tweede helft van het decennium’. Als alles vlot gaat, werk je dus over vijf jaar misschien vanuit de ruimte. Het zal die verplichte Teams-call op maandagochtend een heel andere dimensie geven. Al kunnen we ons goed voorstellen dat het niet zo goedkoop zal zijn om een kantoorruimte in Orbital Reef te bemachtigen.

Blue Origin is overigens niet de eerste die plannen voor een commercieel ruimtestation uit de doeken doet. Lockheed Martin en Nanoracks willen het ruimtekantoor Starlabs bouwen. Blue Origin heeft wel een kleine voorsprong als het op ruimtetoerisme aankomt. Het ruimtevaartbedrijf wist eerder dit jaar al zijn bekende CEO Jeff Bezos en Star Trek-legende William Shatner naar de ruimte te vervoeren (en weer veilig terug op aarde te brengen).

Zou jij willen wonen en werken in de ruimte? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.