Nieuws

Telenet en Fluvius zetten eerste stap naar ‘datanetwerk van de toekomst’

Telenet heeft met Fluvius een niet-bindend akkoord ondertekend om in een gezamenlijk vennootschap een nieuw datanetwerk te stichten.

Beide partijen startten de onderhandelingen in juni 2020 en komen vandaag met het officiële persbericht naar buiten. De samenwerking vindt vorm in de stichting van een nieuw vennootschap met de naam NetCo dat zich volledig zal toespitsen op het uitbreiden van bestaande en ontwikkelen van nieuwe glasvezelinfrastructuur. Het startschot voor de realisatie van ‘het datanetwerk van de toekomst’ lijkt daarmee officieel gegeven.

Wat moeten we ons nu voorstellen bij het ‘datanetwerk van de toekomst’? Vandaag exploiteert Telenet een eigen HFC-netwerk (hybride fiber-coax) in ongeveer twee derde van het Vlaamse grondgebied en in delen van Brussel. Fluvius is momenteel eigenaar van een eigen HFC-netwerk in het overige deel (een derde) van Vlaanderen. Dankzij een erfpacht overeenkomst kan Telenet nu via het netwerk van Fluvius in principe heel Vlaanderen en grote delen van Brussel bedienen.

Glasvezel is de toekomst

Op termijn is het de bedoeling om het hybride glasvezel waar nodig te vervangen door volwaardig glasvezel. Zogenaamd fiberinternet leidt tot veel snellere en stabielere internetverbindingen. Glasvezel zal meer bepaald worden gebruikt voor de laatste kilometer, van de straat naar het gebouw van de klant, zodat een effectief Fiber-To-The-Home netwerk tot stand komt. Het bedrijf NetCo zal deze werkzaamheden overzien. Waar het niet mogelijk is om glasvezelkabels te leggen, zal NetCo een snelle coaxverbinding proberen te garanderen. Met het project zet Telenet vooral ook een belangrijke stap in de fiberrace met grote rivaal Proximus, dat in de grote Belgische steden ook bezig is met hun Fiber-To-The-Home netwerken.

Voorlopig gaat het nog wel om een niet-bindend akkoord tussen Telenet en Fluvius die de grote lijnen voor het strategische partnership uitzet. Nu is het nog zaak om de krijtlijnen in een bindende overeenkomst te gieten. Beide partijen laten weten dat het bindende akkoord wellicht in het voorjaar van 2022 zal bekend gemaakt worden. Tot dan hoeven we geen verdere verklaringen meer te verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business