Nieuws

Google Cloud lonkt opnieuw naar Pentagon

Pentagon
Gaat Google Cloud aan de haal met een lucratieve miljardendeal met het Amerikaanse Pentagon? Volgens bronnen lopen de onderhandelingen.

The New York Times schrijft dat Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, eerder deze week een meeting had opgezet met de top van het Amerikaanse leger om een samenwerking te bespreken. Google Cloud mag nu een officieel voorstel uitwerken om het Pentagon te overtuigen. Het Amerikaanse leger is volop bezig met haar IT-infrastructuur te moderniseren en drones te verbeteren met artificiële intelligentie. Defensie is daarvoor op zoek naar een betrouwbare – lees als: Amerikaanse – technologiepartner om die digitale transformatie in goede banen te leiden.

Wanneer twee honden vechten om een been…

Lange tijd leek Microsoft in polepositie te liggen om het project in handen te krijgen. De softwarereus bereikte in 2019 een akkoord met het Pentagon ter waarde van 10 miljard dollar. Maar dat was flink tegen de zin van Amazon. Amazon meende dat het biedingsproces niet fair was verlopen en dat de legertop onder druk van Donald Trump, niet de beste vriend van Jeff Bezos, voor Microsoft koos. Het Pentagon ontkende die beschuldiging, maar de rechtbank blies het JEDI-contract in juli toch definitief op.

Onder de nieuwe naam Joint Warfighting Cloud Capability startte het biedingsproces vanaf nul. Google Cloud rook haar kans om zich in de strijd te mengen en het zou nu zomaar eens kunnen dat ze het contract ook wegkapen van Microsoft en Amazon.

Ethische bezwaren

Toch is het een opvallende zet van Google. Drie jaar geleden besloot de techgigant namelijk al een contract, genaamd Project Maven, met het Pentagon stop te zetten na protest van de eigen werknemers. Google stelde daarop nieuwe ethische richtlijnen op waarin expliciet werd gesteld dat ze hun technologie niet voor militaire doeleinden ter beschikking zullen stellen. Een deal met het Amerikaanse leger lijkt toch tegen die ethische principes in te gaan.

Een woordvoerder van het Pentagon wilde voorlopig nog niets kwijt over de kansen van Google Cloud aan New York Times. Er zijn ook nog andere partijen in de running, waaronder natuurlijk weer Amazon en Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business