Nieuws

Google bouwt nieuw datacenter bij Charleroi

google hoofdkantoor
Google heeft een stuk grond voor een zesde Belgische datacenter gekocht op een bedrijventerrein vlakbij de Waalse stad Charleroi.

Het oog van Google viel op een site van 53 hectare groot gelegen in het bedrijventerrein l’Ecopôle te Farciennes, een bescheiden randgemeente van Charleroi. Google zal op die site haar inmiddels zesde datacenter bouwen in ons land. Het nieuws komt zeker niet als een verrassing. Google was in 2019 al in onderhandelingen om de grond te kopen maar omdat het nieuws toen vroegtijdig uitlekte in de pers besloot de techgigant het project even on hold te zetten. Ook nu is Google er niet in geslaagd haar investeringsplannen geheim te houden voor de pers.

Een nieuw datacenter in België is noodzakelijk voor Google. De site in Saint-Ghislain loopt ondanks zijn 90 hectares en vier datacenters – een vijfde datacenter is nog in volle opbouw – stilaan op de limiet van zijn capaciteiten. De locatie van het bedrijventerrein in Farciennes is ook interessant voor Google. Het terrein is gelegen aan de oevers van de rivier Samber, waar Google het nodige water om de servers te koelen halen. Ook heeft Elia er een transformatstation waarmee ze een energienet met capaciteit van 200 tot 300 MW kunnen voorzien. L’Ecopôle is dus een hof van Eden om een datacenter neer te poten.

2,8 miljard euro aan investeringen

L’Echo raamt het totale kostenplaatje van het nieuwe datacenter op ongeveer 600 miljoen euro. De aanwezigheid van Google is een zegen voor de Waalse economie. Sinds de Amerikaanse technologiegigant in 2009 voet aan wal zette in Saint-Ghislain, eveneens gelegen in de provincie Henegouwen, investeerde Google al ongeveer 2,6 tot 2,8 miljard euro in de bouw van datacenters in België. Elk nieuw datacenter creëert ook weer nieuwe jobs. In het datacentercomplex te Saint-Ghislain werken vandaag de dag ongeveer 350 werknemers.

Er is nog geen tijdlijn voorzien voor vanaf wanneer het nieuwe datacenter in gebruik kan worden genomen. Google moet eerst nog de bouw van haar vijfde Belgische datacenter voltooien. Dat zou in de loop van volgend jaar moeten lukken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business