Nieuws

Huawei zoekt een manier om Amerikaanse sancties te omzeilen

Huawei zoekt naar verluidt een manier om sancties in de VS te vermijden. De Chinese techreus zou daarvoor een beroep doen op externe partners.

Bloomberg zegt goed geïnformeerd te zijn over de kwestie, door een betrokken persoon die anoniem wil blijven. Volgens het persbureau gaat Huawei de designs van zijn smartphones onder licentie laten uitbrengen door derde partijen. Op die manier zou de techgigant eenvoudiger toegang kunnen krijgen tot moeilijk te verkrijgen onderdelen, zoals chips.

Concreet overweegt Huawei om zijn designs te laten uitbrengen door een onderdeel van het staatsbedrijf China Postal and Telecommunications Appliances (PTAC). Die zou dan op zijn beurt onderdelen gaan zoeken die tijdens de Trump-administratie niet aangekocht konden worden. De PTAC-afdeling in kwestie heet Xnova. Die verkoopt al Nova-telefoons onder de merknaam Huawei.  

Daarnaast gaat de Chinese telecomfabrikant TD Tech telefoons aanbieden die door Huawei ontworpen zijn. Dat gebeurt dan wel onder de naam TD Tech. Of dat partnerschap zal blijven bestaan in het kader van de lopende onderhandelingen, is nog niet duidelijk. 

Smartphonebusiness redden 

Het tactisch plannetje van Huawei moet zijn smartphonebusiness in het Westen redden. Die kwam in het gedrang nadat de VS de Chinezen de toegang ontzegden tot de chips van Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), Googles Android-apps en de 5G-technologie van Qualcomm. Sinds de agressieve maatregelen van de Trump-administratie, zijn de cijfers bij Huawei vier kwartalen op rij dramatisch gedaald. 

De Chinezen verkochten hun submerk Honor een jaar geleden al aan een staatsbedrijf in Shenzhen, met als doel Amerikaanse sancties te ontlopen. Daardoor is Honor nu wel in staat onderdelen te kopen van Qualcomm. Het succes van die tactiek heeft Huawei dus geïnspireerd tot een grootschaligere strategie. 

Los daarvan zijn de ingenieurs bij Huawei de elektrische circuits van smartphones al aan het herontwerpen. Zo kunnen ze gebruikmaken van de zelfontwikkelde HiSilicon-chips, die goed functioneren met Qualcomm- en MediaTek-processoren. Huawei verwacht dat zijn nieuwe bedrijfsstrategie het aantal verscheepte smartphones (eigen toestellen en die van partners samen) volgend jaar naar de 30 miljoen kan brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business