Nieuws

Cryptomunt vernoemd naar JRR Tolkien geblokkeerd wegens copyrightschending

De cryptomunt JRR Token mag niet meer verkocht worden omdat de naam te uitdrukkelijk verwijst naar de bekende auteur JRR Tolkien.

In augustus lanceerde de cryptomunt ‘JRR Token’, een cryptomunt die bedoeld was als knipoog naar de auteur van de iconische boekenreeks The Lord of the Rings. Het logo van de munt bevatte een ring en de promotiezin luidde “One Token That Rules Them All”. Zoals te verwachten viel, heeft de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) de verkoop van de cryptomunt geblokkeerd na een aanklacht voor onrechtmatig gebruik van de naam van JRR Tolkien.

De aanklacht was afkomstig van de Tolkien Estate, een juridische entiteit die het nalatenschap van de beroemde schrijver beheert. Deze entiteit valt dan weer onder de overkoepelende organisatie ‘Middle-earth Enterprises’. De aanklacht volgde al een dag nadat de cryptomunt online ging. Tolkien Estate zag in de naam ‘JRR Token’ een misbruik van de goede naam van JRR Tolkien (die in 1973 overleed), om mensen te misleiden de munt te kopen. Het WIPO gaf hen daar gelijk in.

jrr token lord of the rings
De verwijzingen naar Lord of the Rings zijn niet zo subtiel. Sceenshot gemaakt met Wayback Machine

De tegenargumenten van de ontwikkelaars van de munt, die zeiden dat JRR eigenlijk staat voor ‘Journey through Risk to Reward’ vielen in dovemansoren. Dat de duidelijke overeenkomsten met The Lord of the Rings louter humoristische doeleinden hadden, was eveneens een argument dat niet in goede aarde viel. De website waarop de munt verkocht werd is inmiddels offline gehaald en de ontwikkelaars zullen ook alle legale kosten moeten vergoeden.

Squid Game

Dat je moet uitkijken met cryptomunten die naar populaire films en series verwijzen, dat werd vorige maand duidelijk. Fraudeurs maakten bijna twee miljoen dollar buit met een valse cryptomunt die vernoemd was naar de Netflix-hit Squid Game.

Er waren geen aanwijzingen dat de cryptomunt JRR Token slechte bedoelingen had. De ontwikkelaars wilden wellicht een (in hun ogen) onschuldig grapje maken en waren de mogelijke juridische consequenties even uit het oog verloren. Ze zullen hun lesje nu wel geleerd hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business