Android Winter update

Google kondigt enkele nieuwe functies aan voor zijn Android-besturingssysteem die nog voor het einde van dit jaar verschijnen.

Advertentie

Dat is alvast goed nieuws voor Android-fans. Google maakte de nieuwe functies gisteren bekend in een blogpost. Er zouden onder meer nieuwe widgets komen, samen met bijkomende functies voor Android Auto. Er is nog niet voor alle features een exacte lanceerdatum bekend. Er wordt wel gesteld dat ze allemaal beschikbaar zouden zijn rond de feestdagen.

Om te beginnen is er de toevoeging van een reeks nieuwe widgets. Zo komt er onder meer een widget voor Google Play Books. Hiermee zal je rechtstreeks toegang krijgen tot je bibliotheek. Daar komt ook een nieuwe widget bij voor YouTube Music. Dankzij de nieuwe knoppen zal je jouw muziek rechtstreeks kunnen bedienen vanuit jouw thuisscherm. Tot slot is er de Google Photos People & Pets-widget. Deze stelt je in staat om kleine kaders te maken met daarin jouw lievelingsfoto’s. Hiermee kan je jouw thuisscherm zelf leuker vormgeven.

Android Auto

Ook het gebruik van Android in je wagen krijgt een upgrade. Zo zal Android Auto nu automatisch opstarten zodra je jouw smartphone met een compatibele wagen verbindt. Er komt ook een optie waarbij je ‘slimme’ antwoordberichten kan sturen met de Google Assistant. Dankzij de nieuwe muziekbediening moet je nu ook niet meer op zoek gaan naar de controls.  

Daarnaast komt Android met enkele nieuwe functies voor de compatibiliteit met wagens. Android-gebruikers die in het bezit zijn van een Pixel 6, Pixel 6 Pro en Samsung Galaxy S21 zullen hiermee vanaf vandaag in staat zijn om compatibele BMW-voertuigen te openen, en dat in een kleine hoeveelheid landen. Volgens Google zal de functie beschikbaar zijn op alle BMW-voertuigen met een modeljaar van 2020 en 2022.

Verdere updates

Daarnaast zijn er nog enkele kleinere updates, waaronder het automatisch uitschakelen van toestemmingen. Sommige apps vragen om toestemming voor het gebruik van bepaalde delen van je toestel. Van zodra je een app een tijdje niet meer gebruikt, zal Android die toestemming nu automatisch gaan intrekken. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat bepaalde applicaties toch nog een tijdje met jouw data werken. Deze functie wordt volgende maand uitgerold naar toestellen die op Android 6.0 of hoger lopen.

Er komen ook een boel nieuwe emoji. Dankzij de nieuwe Emoji Kitchen zal je binnenkort in staat zijn om emoji te combineren en zo nieuwe creaties door te sturen naar je familie en vrienden. Er komen ook nieuwe Herinneringen in Google Foto’s. Je zal tevens in staat zijn om deze van een eigen naam en personalisatie te voorzien.

Als laatste is er nog de komst van Family Bell. Hiermee kan je notificaties instellen op je smartphone of slimme speakers. Deze kunnen vervolgens voor iedereen worden afgespeeld, zodat iedereen op de hoogte is van de planning en wat er moet gebeuren.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.