Nieuws

Apple hoeft betaalsysteem App Store nog niet te wijzigen

Een rechter heeft Apple toestemming gegeven om nog een tijdje met hun exclusieve betaalsysteem te blijven werken in de App Store.

In de rechtszaak met gameontwikkelaar Epic Games had de rechtbank Apple nochtans opgelegd om alternatieve betaalmethoden toe te laten in haar App Store. Apple verplichte appontwikkelaars tot heden om gebruik te maken van hun betaalsysteem in de App Store om in-app aankopen te valideren. Daarvoor eiste Apple nog eens een commissie van 30% op elke aankoop. Dat zette kwaad bloed bij appontwikkelaars en het was uiteindelijk Fortnite-ontwikkelaar Epic Games die een rechtszaak aanspande nadat ze werden verbannen uit de App Store.

Maar snelle veranderingen zitten er nog niet aan te komen. Apple heeft in beroep een uitstel weten te bekomen. Volgens Apple zouden te snelle wijzigingen aan hun betaalsysteem de gebruikerservaring in de App Store ernstig verstoren. De rechtbank stemde daarmee in en Apple zal pas alternatieve betaalmethoden moeten toelaten vanaf de beroepszaak ook volledig afgerond is en er een definitieve uitspraak is gekomen. Dat zal wellicht nog enkele maanden in beslag kunnen nemen. Ook Epic Games tekende na de uitspraak in september beroep aan omdat zij een schadevergoeding aan Apple moesten betalen wegens het bewust verbreken van de gebruiksovereenkomst van de Apple Store.

Een wereldwijde strijd

De rechtszaak tussen Apple en Epic Games krijgt wereldwijde aandacht. Want ook in andere landen dan de Verenigde Staten proberen overheden het ‘betaalmonopolie’ van Apple te doorbreken. Onder meer Rusland, Japan en Zuid-Korea hebben al een wettelijke verplichting opgelegd om andere betaalmethoden in eender welke vorm toe te laten. Maar ook in die landen geeft Apple zich niet zomaar gewonnen.

Een toegeving die Apple zelf al wel heeft gedaan is het halveren van de commissie voor kleinere appontwikkelaars, een maatregel die op 1 januari 2021 is ingegaan. Ontwikkelaars met een jaaromzet van minder dan 1 miljoen euro moeten nog ‘maar’ 15% commissie betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business